OPORAVAK TEK 2012.

Životna osiguranja u minusu 4 do 5 posto

osiguranje

osiguranje

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Već po devetomjesečnim podacima o padu ukupnih osiguranja za 2 posto, na 7,23 milijarde kuna, i padu životnih osiguranja za 3,2 posto, na 1,74 milijarde kuna, jasno je da je ovo teška godina za osiguravateljnu branšu u Hrvatskoj. Zadnje tromjesečje bit će još lošije, pa osiguravatelji računaju da će godinu završiti s minusom od 4 do 5 posto na životnim osiguranjima i minimalnim padom industrije od 2 posto

Ukratko, njihov zaključak na konferenciji Dani osiguranja u Opatiji glasi: nemoguće je ponoviti prošlu godinu sa 9,6 milijardi kuna bruto premije, kako je to dan ranije na istom mjestu kazao Ante Samodol, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Pad bankoosiguranja (njihov udjel u životnim osiguranjima past će ispod 15 posto), pad jednokratnih unit linked polica te sve češća nemogućnost plaćanja premije (zbog gubitka posla, smanjenja plaće itd.) očigledni su od početka 2009, ali i zadnje tromjesečje, koje inače osiguravateljima donosi velik plus, ove godine prolazi u znaku loših brojki.

Željko Jukić, direktor Sektora životnih osiguranja Croatia osiguranja, naglašava da je sektor osiguranja na udaru teške krize iako se, kako je podsjetio, još nedavno smatralo da će nas zaobići.

'Sljedeća će godina za nas biti iznimno teška. Tad očekujemo stagnaciju, u 2011. oporavak, a tek 2012. rast osiguravateljnog tržišta', kazao je Jukić, dok Snježana Bertoncelj, predsjednica Uprave Erste osiguranja VIG, dodaje da je i sljedeće godine vjerojatniji pad nego stagnacija.

'Naš glavni posao je stabilizirati postojeći portfelj i zadržati osiguranike. Rast broja polica, nažalost, u drugom je planu', kaže Jukić.

Zbog toga vjerojatno treba računati na smanjenje udjela životnih osiguranja u ukupnim osiguranjima, koji prema posljednjim statističkim podacima iznosi 24,2 posto. Zaostajanje za razvijenim svijetom samo će još više doći do izražaja.

Spomenuto je i jedno GfK-ovo istraživanje, prema kojemu za starost dodatno štedi 19 posto kućanstava u Hrvatskoj, a među njima 52 posto njih uplaćuje životno osiguranje. Edukacija je ponovno navedena kao važna stvar za budući rast životnih osiguranja, ali su ponovljeni i pozivi državi da potakne taj nerazvijeni financijski segment.

Zanimljiv je podatak o smanjenju koncentracije na hrvatskom osiguravateljnom tržištu. Naime, pet najvećih životnih osiguravatelja (CO, Allianz, Merkur, Grawe, Agram životno) u posljednju su godinu i pol izgubili više od 10 posto tržišta. Istodobno, neka manja društva pokazala su se otpornijima na krizu, pa su u tom kontekstu spomenuti Erste VIG, Uniqa...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi