ZAGREBAČKA BURZA

Življe trgovanje na burzi, novi pad indeksa

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u utorak je svjedočilo življem trgovanju, gdje je ostvaren dionički promet od oko 18 milijuna kuna, što je najviše u zadnjih deset dana. Čak je šest milijunaša bilo u jučerašnjem trgovanju, koje je predvodila dionica Leda s 4,9 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 0,6 posto

Dionički indeksi su nastavili u crvenom teritoriju, gdje je indeks CROBEX pao 0,6 posto, a uži indeks CROBEX10 izgubio dodatnih 0,7 posto. Svi sektorski indeksi su dan zaključili s gubitcima, koje je predvodio indeks transportnog sektora koji je pao 1,5 posto.

Među jučerašnjim milijunašima valja izdvojiti i dionicu Končar elektroindustrije, koja je na 2,3 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od oko 1 posto. Od preostalih milijunaša dionica Janafa je ojačala 1,2 posto, a među gubitnicima su se našle dionice Hrvatskog Telekoma i povlaštena dionica Adrisa s padovima cijene od 1,2 posto i 0,7 posto. Cijenom je stagnirala dionica Vajde na 800 kuna, također uz milijunski promet, nakon što je dan ranije bila uvjerljivi dobitnik dana.

Titula dobitnika dana ide dionici Imperiala koja je ojačala 2,3 posto pri oko 150 tisuća kuna prometa. Znatniji cjenovni porasti još su uknjiženi u dionicama Adrisa, Đure Đaković Holdinga i Arenaturista koje su redom porasle 2 posto, 1,4 posto i 1,2 posto.

Na strani gubitnika, nezahvalno prvo mjesto drži redovna dionica Končar distributivnih i specijalnih transformatora, koja je na oko 100 tisuća kuna prometa potonula 3,9 posto. Znatniji padovi cijena još su zabilježeni u dionicama Liburnia Riviera Hotela i INA-e, i to od 3,3 posto i 2,9 posto.

Dobitnik dana
Imperial +2,27% 450,00
Gubitnik dana
Končar D&ST -3,92% 1100,00

Crobex -0,61% 1.726,16

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.