NOVI TREND

Žene se više zapošljavaju od muškaraca

09.03.2010 u 12:29

Bionic
Reading

Žene su u Hrvatskoj manje poduzetnički aktivne od muškaraca i imaju veći udjel u nezaposlenosti, ali statistike pokazuju da se u posljednje vrijeme više zapošljavaju od muškaraca, istaknuto je na konferenciji 'Prevladavanje nejednakosti - položaj žena na tržištu rada' u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Istraživanja pokazuju da muškarci u Hrvatskoj iskazuju 2,41 puta veću poduzetničku aktivnost od žena, kaže ravnateljica Uprave za malo gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić

Podaci o potporama ženama poduzetnicama pokazuju da su u Hrvatskoj za bavljenje poduzetništvom najviše zainteresirane žene u Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji, u kojoj žensko poduzetništvo snažno napreduje.

Tijekom prošle godine Ministarstvo gospodarstva je odobrilo 1.167 bespovratnih potpora ženama poduzetnicama u ukupnom iznosu od 28,1 milijuna kuna, izvijestila je.

Kako je izvijestila, Ministarstvo gospodarstva uputilo je Vladi Strategiju razvoja ženskog poduzetništva koja bi trebala biti na dnevnom redu Vlade u četvrtak.

Govoreći o pokazateljima na tržištu rada, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah naglasila je kak je stopa aktivnosti žena 42 posto i manja je za šest postotnih bodova od stope aktivnosti ukupnog stanovništva.

Stopa zaposlenosti žena je 51 posto, dok je ukupna 56 posto, a stopa registrirane nezaposlenosti žena 18,6 posto, nasuprot 14,9 posto za ukupnu populaciju. Udio žena u populaciji nezaposlenih je 59 posto.

S druge strane, kaže, žene se u posljednje vrijeme više zapošljavaju od muškaraca - po podacima HZZ-a, od 118 tisuća zaposlenih na temelju ugovora o radu u 2009. godini 59 posto čine žene.

To je zbog povećanog priljeva muškaraca u evidentiranu nezaposlenost te strukture novootvorenih radnih mjesta, tradicionalno namijenjenih ženama, kaže ravnateljica HZZ-a.

Žene se najviše zapošljavaju u trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, a slijede prerađivačka industrija, obrazovanje i uslužne djelatnosti.

Na skupu je istaknuto da se žene prilikom zapošljavanja susreću s preprekama u obliku zanimanja poslodavaca za planiranje njihovih obitelji i da imaju manje plaće od muškaraca, što snižava i njihove buduće mirovine.

Također je spomenuto da se nakon godina u kojem je Dan žena, 8. ožujka, bio smatran nepoželjnim, taj međunarodni praznik u Hrvatskoj ponovo dostojno tretira.