DRŽAVA ODREDILA PRENISKE CIJENE

Zemlju će jeftino pokupovati prekupci

Bionic
Reading

Za hektar državnih oranica cijena je u rasponu 5500-22.800 kuna, dok kod privatnih vlasnika već ima cijenu 3-7 tisuća eura

Odluči li država prodati preostalih 494.513 hektara poljoprivrednog zemljišta iz svog portfelja (već prodano 38.189 ha), mogla bi utržiti 7-15 milijarda kuna, otkriva cjenik kreiran u Ministarstvu poljoprivrede. Za hektar oranica cijena je u rasponu 5500-22.800 kuna, ovisno o lokalitetima u županijama. Ministarstvo je zapravo dalo početnu cijenu, dok Zakon o poljoprivrednom zemljištu kaže da se 'kroz natječaj za prodaju ili zakup oranica maksimalno može izlicitirati dvostruki iznos početne cijene, prijeđe li se ta visina, ponuda je nevažeća.'

Stipan Bilić
, direktor Sektora poljoprivrede u HUP-u, cjenik Ministarstva smatra 'vrlo hrabrom odlukom u situaciji dok je nepoznat ključni parametar visina zemljišne rente.' Kaže da EU nema jedinstven pristup ni renti ni cijeni pa hektar u Francuskoj stoji 4000 eura, a u Španjolskoj i 25.000 eura. U EU-15, navodi, hektar oranica kreće se 15-20 tisuća eura. Početna cijena, dvoji Bilić, u nas je stavljena na nisku razinu radi pojedinaca koji imaju novac. Kupit će jeftino oranice, upozorava, na kojima će ulaskom Hrvatske u EU unosno zaraditi.

Slično misli i Frane Ivković, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice. Mešetari bi se mogli domoći oranica čija će cijena po hektaru nakon što postanemo dio EU skočiti i do 30.000 eura, što se dogodilo u nekim novim članicama Unije. Hektar poljoprivrednog zemljišta u kontinentalnim županijama kod privatnih vlasnika (drže 70 posto zemljišta) već ima cijenu 3-7 tisuća eura, dok je duž obale skuplji i nekoliko puta. Vjerojatno, misli Ivković, zbog očekivane prenamjene u građevne zone. najskuplji poljoprivredni hektar za koji Ivković zna nalazi se u Istri, vlasnik traži 70.000 eura.

U pregovorima s EU Hrvatska iznosi podatak o 2,6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, dok statistika za 2008. spominje 1,3 milijuna hektara pod biljnom proizvodnjom. Rješavanje problema vezanih uz (ne)korištenje oranica i utvrđivanje tržišne vrijednosti poljoprivrednog zemljišta odvija se puževim korakom.

Skrb o državnom zemljištu i zapuštenim privatnim oranicama, odredio je zakonodavac, vodi Agencija za poljoprivredno zemljište koju je Vlada uredbom 'papirnato' osnovala 25. ožujka 2009. godine. Resorni ministar morao je u roku mjesec dana imenovati privremenog ravnatelja koji će Agenciju staviti u funkciju. Kolovoz curi kraju, a ime ravnatelja još nije poznato i sve je izvjesnije da će i 2009. proteći bez Agencije koju čeka golema zadaća.