SPORNA PRIVATIZACIJA

Žderić oštetio državu za 9,5 milijuna kuna

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski fond za privatizaciju oštećen je za najmanje 2,7 milijuna njemačkih maraka, odnosno 9,5 milijuna kuna u pretvorbi i privatizaciji splitskog građevinskog poduzeća GP Konstruktor, zaključak je izvješća nedavno sastavljenog u Fondu na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, piše Jutarnji list

'Nije moguće utvrditi točan iznos ukupne štete, ali je moguće utvrditi da je Fond neosporno oštećen za 2,7 milijuna njemačkih maraka, što predstavlja vrijednost za koju je GP Konstruktor prodao Konstruktor-inženjering tvrtki Projektni biro Konstruktor', stoji u izvješću Fonda.

Ovakvo mišljenje Fonda dodatno otvara mogućnost pokretanja sudskog postupka u kojem bi se utvrđivala odgovornost za štetu nanesenu Fondu, a time i državnom proračunu. Istragu pretvorbe i privatizacije Konstruktora zatražio je Vrhovni sud od Državnog odvjetništva 2005, nakon što je državna revizija 2003. utvrdila da ona nije provedena u skladu sa zakonom.

Zanimljivo je da je privatizaciju GP Konstruktor vodio sam Željko Žderić. Danas je on direktor i najveći pojedinačni dioničar grupe Konstruktor s udjelom od 18 posto, a tada je bio predsjednik Upravnog odbora GP Konstruktor i upravljao njime u ime države.

Prije nego što je prodan Projektnom birou Konstruktor, Konstruktor-inženjering je imao osnivački kapital vrijedan 28,7 milijuna njemačkih maraka. Nakon što je vrijednost tvrtke ponovno procjenjivana, temeljni kapital je spušten na 2,7 milijuna njemačkih maraka. Istovremeno, u elaboratu o procijenjenoj vrijednosti tvrtke GP Konstruktor stoji da je vrijednost Konstruktor-inženjeringa 3,3 milijuna njemačkih maraka.

Te promjene visine temeljnog kapitala nisu nikada obrazložene, jednako kao ni različite procjene vrijednosti. Nejasno je ostalo i je li početni visoki temeljni kapital Konstruktor-inženjeringa fiktivan, a niski realan ili obratno, što znači da ukupna šteta nanesena državnom proračunu u privatizaciji Konstruktora može biti i mnogo veća od 2,7 milijuna njemačkih maraka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi