NEOČEKIVANI GUBICI

Zbog skupog roll-up kredita i novih otpisa Agrokorove perjanice su i prošle godine orale po dnu

03.05.2019 u 17:56

Bionic
Reading

Financijska izvješća šest Agrokorovih tvrtki pokazuju da su u 2018. dobit ostvarili Ledo i Zvijezda, dok su s gubitkom poslovali Jamnica, Belje, PIK Vinkovci i Vupik

Uprava Agrokor grupe i ove godine ima problema u hvatanju rokova za objavu financijskih izvještaja.

Dok je objava konsolidiranog izvješća za 2018. za tu grupu, koja od početka travnja djeluje pod novim imenom Fortenova, pomaknuta za sredinu svibnja, krajem travnja javnosti su predočeni nekonsolidirani rezultati poslovanja šest Agrokorovih tvrtki, čije dionice još uvijek kotiraju na Zagrebačkoj burzi, iako se njima ne trguje više od godinu dana.

Nakon enormnih gubitaka knjiženih u 2017., proizašlih iz usklađivanja vrijednosti imovine, lani su u Agrokorovim kompanijama provedeni dodatni otpisi koji su značajno utjecali na konačne rezultate glavnih perjanica koncerna.

Jamnica

Jamnica, najprofitabilniji dio grupe, tako je drugu godinu zaredom poslovala s gubitkom, koji je lani dosegnuo 137 milijuna kuna. Minus je najvećim dijelom posljedica ispravka vrijednosti udjela u povezanim društvima Sarajevski kiseljak, Roto dinamik, Fonyodi Asvanyviz i Mladina u iznosu od 300,4 milijuna kuna.

Kada se izuzmu navedene izvanredne stavke, operativna dobit Jamnice iznosila je 238,8 milijuna kuna i bila je za 30 milijuna kuna manja nego 2017. Istovremeno, poslovni prihodi smanjeni su za osam posto pod utjecajem 'napuštanja distribucije dijela manje profitabilnog asortimana kao rezultata strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja'.

Ledo

Ledo je, za razliku od Jamnice, zabilježio pozitivan rezultat i rast prihoda. Međutim, izvanredni troškovi značajno su smanjili dobit kompanije, koja je u 2018. iznosila tek 26 milijuna kuna. U izvješću se napominje da je poslovanje tijekom 2018. godine bilo pod utjecajem implementacije nagodbe, što je donijelo dodatne troškove i rezerviranja.

Napravljena je dodatna rezervacija za garancije po roll-up kreditu u iznosu od 104,7 milijuna kuna, a nastali su i dodatni troškovi vezani uz prijenos svih ugovora, robe, imovine na novo društvo Ledo plus u iznosu od 2,9 milijuna kuna.

Kada se isključe jednokratni troškovi, Ledo je ostvario operativnu dobit od 153,3 milijuna kuna, što je pet posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni prihod Leda u 2018. godini iznosio je 1.137,6 milijuna kuna, što predstavlja porast od šest posto u odnosu na prethodnu godinu i to prvenstveno zbog porasta prodaje smrznute hrane.

Zvijezda

Zvijezda je iz redovnog poslovanja ostvarila dobit od 42,9 milijuna kuna, ali je konačni rezultat minus od 137,8 milijuna kuna, nastao pod utjecajem revalorizacije vrijednosti zemljišta. Poslovni prihodi Zvijezde porasli su za šest posto prvenstveno zbog povećane prodaje majoneze i kečapa na domaćem tržištu te snažnijeg izvoza.

Kada se isključe jednokratne stavke, operativna dobit dosegnula je 73,4 milijuna kuna, što je 27,4 posto više nego u 2017. godini.

Tisak

Tisak je pretrpio najveći gubitak, čak 252,4 milijuna kuna, uz pad prihoda od 4,6 posto.

Na negativni rezultat najviše je utjecala stavka 'rezerviranja za započete sudske sporove', teška 204,6 milijuna kuna, dok je na operativnoj razini Tisak ostvario pozitivnu EBITDA od 16,9 milijuna kuna.

Belje, Vupik i PIK Vinkovci

Kompanije iz poljoprivrednog sektora (Belje, Vupik i PIK Vinkovci) redom su poslovale s gubitkom. Snažnim rastom prihoda (+98,5 posto) izdvaja se PIK Vinkovci, koji bilježi i najveći gubitak (-78,5 milijuna kuna), nastao najvećim dijelom kao posljedica vrijednosnih usklađenja kratkotrajne imovine.

Poslovni prihodi Belja dosegnuli su 1,39 milijardi kuna i bili su 3,2 posto manji nego 2017. EBITDA iz poslovanja iznosila je 141,6 milijuna kuna dok je konačni rezultat neto gubitak od 41,8 milijuna kuna nastao zbog knjiženja jamstava u visini povrata roll-up kredita društvu Agrokor (62 milijuna kuna) te vrijednosnih usklađivanja od 30,8 milijuna kuna.

Vukovarski Vupik zabilježio je pad prihoda od 22,2 posto, na 302,6 milijuna kuna, što je rezultiralo neto gubitkom od 42,4 milijuna kuna.

  • +2
Irena Weber i Fabris Peruško Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic