ČEKA SE RJEŠENJE

Zbog eksplozije franka Lalovac na sastanku s bankarima

16.01.2015 u 11:17

Bionic
Reading

U Ministarstvu financija u petak oko 10 sati započeo je sastanak ministra financija Borisa Lalovca sa čelnim ljudima vodećih hrvatskih poslovnih banaka, na kojem će se razmotriti situacija vezana uz nagli skok tečaja švicarskog franka

Sastanku prisustvuju predstavnici svih vodećih hrvatskih banaka, poput Franje Lukovića iz Zagrebačke banke, Petra Radakovića iz Erste banke, i dr., no pri dolasku na sastanak nitko on njih nije želio davati izjave novinarima okupljenima ispred zgrade Ministarstva financija.

Ministar Lalovac u četvrtak je najavio sastanak s bankarima u sklopu konzulatacija oko donošenja mogućih rješenja kojima bi se ublažio udar na korisnike kredita u švicarskim francima zbog drastičnog porasta te valute.

Tada je izrazio nadu da će poslovne banke, u okvirima svojih mogućnosti, korisnicima kredita u švicarskim francima izaći u susret, kao što su svojevremeno učinile kada je bila riječ o Zakonu o potrošačkom kreditiranju smanjivši kamatne stope.

Švicarska narodna banka (SNB) u četvrtak je odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je 'švicarac' skočila u prvim trenucima prema europskoj valuti gotovo 30 posto. Kasnije se stabilizirala oko 1,01 franak za euro, što znači da je 'švicarac' ojačao oko 16 posto.

I na tečajnici Hrvatske narodne banke tečaj utvrđenoj u četvrtak tečaj franka je skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Građani su tako imali 21,8 milijardi kuna kredita s valutnom klauzulom vezanom za švicarac, a od toga se čak 20,5 milijardi kuna odnosi na stambene kredite. U ukupnim stambenim kreditima stanovništvu, od 56,3 milijarde kuna, udio kredita vezanih uz franak iznosi 36,5 posto.