KOSOR I ALDOTT NA SVEČANOSTI

Završena prva faza modernizacije rafinerije u Rijeci

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2011 16:00
  • Objavljeno 12.02.2011 u 15:54
jadranka kosor

jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Naftna kompanija Ina danas je svečano obilježila završetak prve faze modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, u nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta

Istaknuvši da je modernizacija rafinerije važan korak i za Inu i za hrvatsko gospodarstvo, premijerka Kosor kazala je da će Vlada podržati Inu i u nastavku ulaganja u drugu fazu modernizacije, a čija je vrijednost narednih 400 milijuna eura. Naglasila je i da je, uz važnost za gospodarstvo, ovaj korak značajan i zbog zaštite okoliša te time i boljeg života ljudi koji žive u široj okolici rafinerije.

'Ina je važan činitelj hrvatskog gospodarstva te je njezina budućnost osigurana i dobra', ocijenila je premijerka izrazivši zadovoljstvo predstavljenom namjerom zapošljavanja novih stručnjaka u INI te ovako visokim ulaganjem u razdoblju krize.

Ovom prigodom predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor istaknula je značenje depolitizacije nadzornih odbora javnih poduzeća, odnosno onih u kojima država ima većinsko vlasništvo. Izrazila je zadovoljstvo što će u Nadzornom odboru Ine kao predstavnici Vlade biti isključivo stručnjaci.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott istaknuo je da je cilj modernizacije bilo zadovoljenje standarda Europske unije, zaštita okoliša te omogućavanje korisnicima da dobiju goriva najbolje kvalitete. Ulaganja u nova postrojenje pokazuju, kazao je, namjeru Ine da bude motor pokretač hrvatskog gospodarstva.

Aldott je najavio ulaganje 400 milijuna eura u najbolju tehnologiju za okoliš u drugoj fazi modernizacije riječke rafinerije navodeći da pri tome očekuje podršku vlasti na lokalnoj i državnoj razini.

Program modernizacije riječke rafinerije Ina je pokrenula 2005. godine, a vrijednost prve faze je 400 milijuna eura. Razlog pokretanja modernizacije je smanjenje emisije tvari koje imaju utjecaj na okoliš te osiguranje dugoročno održivog rasta i razvoja rafinerijskih kapaciteta za proizvodnju goriva kvalitete na najvišim europskim standardima.

Nadalje, cilj je povećanje profitabilnost rafinerije, povećanje složenosti prerade i razine učinkovitosti. U prvoj fazi modernizacije izgrađena su tri postrojenja: postrojenje za hidrokreking i hidrodesulfurizaciju (HC/HDS), postrojenje za proizvodnju vodika te postrojenje za izdvajanje sumpora.

Druga faza modernizacije omogućit će obrađivanje teških ostataka, predviđena tehnologija je komorno koksiranje. Tako bi se proizvodilo 75 posto kvalitetnih bijelih proizvoda poput ukapljenog naftnog plina, benzina i dizela, a ostatak bi bio naftni koks.

Na svečanosti su bili i potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Branko Bačić, predstavnici lokalnih vlasti i Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi