conte skeptičan

Zašto je Italija nepovjerljiva prema europskim kreditima za oporavak?

09.07.2020 u 16:54

Bionic
Reading

Talijansko gospodarstvo moglo bi se ove godine zbog pandemije koronavirusa smanjiti 10 posto, javni je dug već sada visok ali čini se da povoljni europski krediti za oporavak nisu dovoljno privlačni da nadjačaju strah od bruxelleskog diktata, piše dpa. Rim bi iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) mogao dobiti jeftine kredite u iznosu do 36 milijardi eura, što zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito, podsjeća njemačka novinska agencija.

"Prava rasprava (o toj temi) još nije ni počela", ustvrdio je prošlog tjedna premijer Giuseppe Conte, pokušavajući zaobići pitanje koje unosi razdor u njegovu vladajuću koaliciju. Na jednoj je strani proeuropska Demokratska stranka (PD) koja je za ESM, a na drugoj populistički Pokret Pet zvijezda (MS5) koji mu se protivi, što premijera dovodi u nezgodan položaj.

U nekim talijanskim krugovima ESM je na zlu glasu jer je povezan s bolnim rezovima kojima su uvjetovani krediti dobiveni tijekom dužničke krize u eurozoni. Nakon izbijanja pandemije Covida -19 uvedene su nove kreditne linije ESM-a kako bi se pomoglo virusom pogođenim zemljama poput Italije, i to navodno uz daleko manje uvjeta.

"Novom kreditnom linijom ESM ne može naknadno nametnuti nikakav oblik štednje, trojku, smanjenje mirovina ili javnog sektora", izjavio je za talijanski list La Repubblica glavni tajnik ESM-a Nicola Giammaroli. "Danas vrijede drugačija pravila igre: jedini uvjet koji treba ispuniti jest da se novac koristi za zdravstvenu zaštitu", tvrdi Giammaroli.

Neki talijanski političari, kako u vladi tako i u oporbi, i dalje su sumnjičavi. Pokret Pet zvijezda zastupa isti stav kao i njegov bivši saveznik, oporbena stranka krajnje desnice Liga. Nije se promijenio "niti jedan zarez" u ESM-ovu sporazumu, pa tvrdnje da se krediti odobravaju bez ikakvih uvjeta "nemaju nikakvu pravnu vrijednost", rekao je za Dpa senator Alberto Bagnai, glasnogovornik Lige zadužen za gospodarska pitanja.

"Ja sam poput Nijemaca: zalažem se za poštivanje pravila, a ona se nisu promijenila", naglašava Bagnai. „ESM bi u značajnoj mjeri uvjetovao politiku budućih vlada", tvrdi. Istog je mišljenja i Piernicola Pedicini, zastupnik u Europskom parlamentu. "Pokret Pet zvijezda smatra da su verbalna jamstva nedovoljna a u svakom slučaju nisu pravno obvezujuća", ističe Pedicini u razgovoru za Dpa.

Spominje i "mogući efekt stigme" posegne li Italija za ESM-om, što bi povisilo njezine redovne troškove zaduživanja i pogoršalo financijske probleme.

Nema dokaza da se to dogodilo Španjolskoj, Portugalu i Irskoj koji su zatražili kredite ESM-a u vrijeme dužničke krize ali drugačija je priča s više zaduženom Grčkom, napominje njemačka novinska agencija. Zagovornici ESM-a vjeruju pak političkim jamstvima Europske komisije i ostalih da će uvjeti biti blaži nego u vrijeme dužničke krize. Ukazuju također na troškovne uštede.

Italija bi plaćala 0,08 posto kamata na 10-godišnji kredit ESM-a, nasuprot 1,6 posto koliko plaća na svoje 10-godišnje državne obveznice, navodi se u apelu za zajmove ESM-a, objavljenom u talijanskom dnevniku Il Foglio.

Odluči li se za kredite ESM-a umjesto za redovno izdanje obveznica, Italija bi u deset godina mogla uštedjeti 5,8 milijardi eura, izračunali su autori apela, ekonomisti Fabrizio Pagani i Fabio Pammolli.

Talijanski premijer izjavio je u srijedu da će razmotriti "što bi Italiji odgovaralo a što ne" nakon što šefovi država i vlada EU-a idućeg tjedna donesu odluku o predloženom osnivanju 750 milijardi eura vrijednog fonda za oporavak od koronakrize, podsjeća dpa.