predrasuda ili...

Zašto Britanci ne žele dizalice topline: 'Jedva mogu ugrijati radijatore'

08.01.2024 u 21:32

Bionic
Reading

Prve dizalice topline, prije otprilike 15 godina, jako su se mučile ugrijati vodu za centralno grijanje. Dobiti 50 stupnjeva Celzijusa bilo je izazovno, ali poboljšanjem tehnologije to više nije slučaj. Međutim stare predrasude su ostale, što se dobro vidi na primjeru Velike Britanije

Oko 72.000 dizalica topline instalirano je prošle godine u Britaniji, što je daleko od 600.000 godišnje, koliko je iznosio plan službenog Londona.

Starije dizalice topline možda su imale problema s grijanjem pojedinih domova na odgovarajući način, osim ako vlasnik nije odlučio ugraditi veće radijatore. Povećana površina radijatora pomaže u prijenosu topline u prostoriju, piše BBC.

No pojavljuje se nova vrsta dizalica topline. Inženjeri su poboljšali tehnologiju, što znači da one sada mogu osigurati mnogo više temperature, ponekad i iznad 70 stupnjeva Celzijusa.

Velika promjena nastupila je korištenjem novih rashladnih sredstava, uključujući R290 ili propan, tekućinu koja cirkulira unutar dizalice. U uređaju s izvorom zraka rashladno sredstvo hvata toplinu iz vanjskog zraka, čak i za hladnih dana. Komprimiranjem blago zagrijanog rashladnog sredstva, dizalica topline može povećati temperaturu i potom tu toplinu prenijeti na vodu.

R290 je ekološki prihvatljiviji od starijih rashladnih sredstava, stoga curenje nije tako potencijalno štetno. Osim toga, do 34 posto je učinkovitiji, što pomaže dizalicama topline u postizanju viših temperatura bez velikih gubitaka učinkovitosti.

Ali trebat će vremena da Britanci odbace sve sumnje. Paul Ciniglio iz organizacije National Energy Foundation trenutno radi na projektu u gradu Bicesteru, u središnjoj Engleskoj, koji pokriva više od 500 domova.

'Pokušavamo pridobiti čak četvrtinu njih da prihvate toplinske pumpe, ali to stvarno teško ide. Neki stanovnici su skeptični oko toga hoće li dizalice topline biti dovoljno tople. Nadam se da će pojava novog rashladnog sredstva promijeniti stvar', rekao je Ciniglio.

Među tvrtkama koje nude dizalice topline na bazi R290 je Octopus Energy. Nedavno su najavili model nazvan Cozy 6, koji može zagrijati vodu do maksimalno 80°C. To bi dizalice topline moglo učiniti prihvatljivijim mnogim Britancima koji u pravilu žive u mnogo lošije izoliranim kućama nego u većem dijelu Europe.

Vaillantova dizalica topline aroTHERM plus radi na vanjskim temperaturama do -20°C i može grijati ​​vodu do 75°C, iako je za očuvanje učinkovitosti, prema preporuci proizvođača, najbolje ne prelaziti 55°C.

Druga tvrtka, Vattenfall, proizvodi dizalice topline koje koriste drugačije rashladno sredstvo, R744 ili CO2. Njihovi modeli mogu osigurati čak i više temperature, do 85°C. Tvrtka najavljuje instalaciju njih oko 300 u Europi ove zime, uglavnom za stambene zajednice.

Glasnogovornik tvrtke Daikin kaže da njihova dizalica topline Altherma, koja koristi plin R32 kao rashladno sredstvo, može doseći 70°C, a planiraju lansirati niz toplinskih pumpi na bazi R290 ove godine.

Nezavisna neprofitna organizacija Energy Systems Catapult od 2020. testirala je 742 dizalica topline različitih modela i u različitim tipovima kuća u Engleskoj i Škotskoj. Konzultant Daniel Logue tvrdi da je model R290 imao dobre rezultate.

'U prosjeku su dizalice topline R290 imale znatno bolje rezultate od R410A, rashladnog sredstva koje se sada postupno ukida', objasnio je Logue.

Ove dizalice topline mogle su postići koeficijent učinkovitosti (COP) od oko 3. To se odnosi na količinu proizvedene toplinske energije u kilovatsatima (kWh) za svaki kWh potrošene električne energije. Na temelju trenutnih tarifa za energiju, da bi dizalice topline bile konkurentne plinskim kotlovima u smislu troškova rada, općenito je poželjan COP od oko 3 ili viši, piše BBC.