franck SE NE PREDAJE

Zašto Artukovići iz svog oružja tuku po Perušku i što su sve stavili na kocku?

21.05.2018 u 21:01

Bionic
Reading

Verbalno prepucavanje između izvanredne uprave Agrokora i Francka, odnosno njegovog većinskog vlasnika, obitelji Artuković, postaje sve žešće. Vremena za sklapanje nagodbe sve je manje, a time raste nervoza obje strane. Vladin povjerenik Fabris Peruško upire sve snage da postigne dogovor s najvećim vjerovnicima, dok Artukovići nastoje što više smanjiti svoj gubitak. Trenutni koncept nagodbe nikako im ne ide na ruku, što bi moglo dovesti do toga da izgube značajan udio u vlasništvu Francka

Prema podacima koji su službeno objavljeni na internetskim stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu, Franck ima prijavljene tražbine prema članicama Agrokora u ukupnom priznatom iznosu od oko 274 milijuna kuna, a kada se uzmu u obzir i regresne mjenice, putem kojih je Franck financirao koncern, ukupna izloženost penje se na više od 600 milijuna kuna.

Franckove tražbine su osigurane založnim pravom na poslovnim udjelima koje društvo Jamnica drži u društvu Roto dinamic. Stoga Franck u postupku izvanredne uprave sudjeluje kao razlučni vjerovnik s pravom na odvojeno namirenje do ukupnog iznosa od 600 milijuna kuna.

Prema predloženom nacrtu nagodbe, Franck ne bi mogao realizirati svoj zalog, odnosno doći u vlasništvo Roto dinamica, čijom bi eventualnom prodajom vratio dugove.

Povjerenik Peruško u nedjelju je iznoseći podatke o tražbinama Francka istaknuo kako se od tih 274 milijuna kuna oko 70 milijuna kuna odnosi na prodaju robe Agrokoru. Francku je, prema njegovim riječima, od prijavljenih 70 milijuna duga plaćeno oko 51 milijun kuna, a to znači da su naplatili 73 posto starog i graničnog duga za robu.

Najveći problem Francka, što je istaknuo i Peruško, nisu dugovi za robu, već oko 440 milijuna kuna duga vezanog za financijske mjenice na koje banke imaju regresno pravo. Preko mjenica mnogi dobavljači Agrokora, među kojima i Franck, praktički su kreditirali koncern.

'Ponašali su se kao Agrokorova banka, a ne kao proizvođač kave', ustvrdio je u zadnjem istupu Peruško.

  • +3
Fabris Peruško dao je izjavu za medije vezanu uz tijek postizanja nagodbe Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izvanredna uprava Agrokora u svibnju prošle godine dogovorila je s bankama jednogodišnji grace period u kojem nije bilo prisilnih naplata mjenica. U tom vremenu neke tvrtke su provele predstečajne nagodbe i vlasničko restrukturiranje, poput Granolija, AWT-a i Sokol Marića.

Franck to nije napravio, već je u studenom lani s trgovačkim lancem Tommy dogovorio strateško partnerstvo koje predviđa dokapitalizaciju uz dogovor s financijskim vjerovnicima. Ovisno o nagodbi u Agrokoru i otpisu dugova koje će Franck morati iskazati kao gubitak, kompaniji će trebati svježi kapital. Njega će osigurati Tommy, a time će se posljedično smanjiti udio u vlasništvu obitelji Artuković.

Artukovići smatraju kako će u nagodbi najbolje proći financijski vjerovnici (Sberbank, VTB Bank, Knighthead i Zagrebačka banka) dok će svima drugima ostati mrvice.

  • +5
Obitelj Artuković Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Zbog toga se Franck i još devet drugih vjerovnika žalilo na prijedlog izvanredne uprave o osnivanju stalnog vjerovničkog vijeća na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina, što je prihvatio Visoki trgovački sud.

U obrazloženju presude sud je naglasio da ni iz prijedloga izvanrednog povjerenika ni iz obrazloženja prvostupanjskog suda ne proizlazi zbog čega navedene skupine, osim skupine A (vjerovnici čije su tražbine osigurane razlučnim pravom) imaju poseban pravni položaj i u čemu se sastoji posebnost pravnog položaja.

Pritom treba naglasiti da Franck predstavlja vjerovnike skupine A, koji su jedini dobili legitimitet za sudjelovanje u vjerovničkom vijeću. Ali unatoč stajalištu suda i činjenici da je Franck prikupio punomoći većine razlučnih vjerovnika, izvanredni povjerenik uskratio mu je pravo da sudjeluje u pripremi nagodbe.

Nakon jednog od istupa povjerenika Peruška iz Francka su oštro reagirali ističući da je sada 'više nego jasno da izvanredna uprava nema nikakve namjere provoditi Zakon o postupku izvanredne uprave ni omogućiti formiranje vjerovničkog vijeća kao reprezentativnog i legitimnog predstavnika svih vjerovnika, već želi iskoristiti privremeno vjerovničko vijeće u procesu usvajanja nagodbe'.