pale teške riječi

Peruško krenuo u otvoreni rat s Franckom: Ponašali su se kao Todorićeva banka, vrijeme je da plate!

20.05.2018 u 16:27

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Fabris Peruško, sazvao je danas u sjedištu Agrokora konferenciju za novinare na kojoj je govorio o postizanju nagodbe vjerovnika najvećeg domaćeg poslovnog koncerna. Uz Peruška, pred novinare je izišla i njegova zamjenica Irena Weber

'Od 5700 vjerovnika Agrokora tvrtka Franck je izašla s skandaloznim priopćenjem. Oni kreiraju okruženje u kojem svi vjerovnici postaju taoci jednog i to tvrtke Franck koja se ponašala kao Agrokova banka', izjavio je Peruško te nastavio:

'Zbog dugogodišnjih veza s Todorićem našli su se u problemu. Sada te odluke dolaze na naplatu i proizivaju nas za nezakonito poslovanje'.

Francku je plaćeno im je 73 posto starog i graničnog duga za robu, što je bitno iznad prosjeka za druge dobavljače, otkrila je Weber.

'Pravni problem nisu potraživanja za robu već 59 milijuna eura po mjenicama. Dobavljačima smo osigurali jednogodišnji grace period nenaplate mjenica, neki su reagirali, otišli u predstečaj i restrukturirali se. Franck to nije učinio. Danas sudskim postupcima napadaju izvanrednu upravu, a imali su vremena kao i svi drugi dobavljači', kazala je Weber uz opasku kako Franck trećinu prihoda ostvaruje kroz grupu Agrokor.

Peruško je zaključio kako zbog taktičkih igara s vjerovnicima, koje je igrao Franck neće biti formirano stalno Vjerovničko vijeće. 'Skupljali su punomoći da budu u vijeću, a sad ga osporavaju. Ponašaju se kao da smo u dječjem vrtiću', zaključio je.

  • +3
Fabris Peruško dao je izjavu za medije vezanu uz tijek postizanja nagodbe Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Vjerovničko vijeće nije ni od Martine Dalić ni Ante Ramljaka, već vijeće Ivice Todorića koji je posuđivao novac. U njemu su Sberbank, Zaba, vlasnici obveza, mali i veliki dobavljači. Dobavljači imaju pravo da njihov dogovor stoji u tekstu nagodbi, ovo je trebalo pojasniti, u utorak imamo dodatan sastanak s dobavljačima i nadamo se da ćemo postići dogovor', rekao je Peruško.

Zaključio je kako će tijekom procesa s dobavljačima i bankama imati mnogo raznih dogovora, koji se neće međusobno ugrožavati ni poništavati. 'Očekujemo od svih da se dogovora drže, imamo 5700 vjerovnika i ne možemo sve dogovore postići isti dan', zaključio je.