APEL POTROŠAČA

'Zaštitite sve kunske depozite u bankama'

30.11.2011 u 16:34

Bionic
Reading

Ponukan slučajem propasti Credo banke i dvojbenom sigurnošću depozita građana, Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske pripremio je prijedlog koji će na stolu dočekati novi saziv Vlade i Sabora: traži se povećanje visine osiguranih depozita do punog iznosa, ako se radi o kunama, te promjena redoslijeda isplatnih redova u slučaju stečaja banaka

'Hrvatska nacionalna valuta je kuna i svi zajedno trebali bismo poduzeti sve što je u našoj moći da ona i u stvarnom životu zauzme mjesto koje joj pripada. Našim prijedlogom osiguravamo građanima potpunu sigurnost u slučaju oročene štednje u kunama, sigurnost takvih depozita je iznad svih ostalih kriterija zaštite potrošača', kazao nam je predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović.

Ovakva odluka, dodaje, mogla bi se provesti jednostavnom Vladinom uredbom i time bi se ukinula neravnopravnost dijela štediša.

Kurtović smatra i da bi promjenom redoslijeda isplatnih redova u slučaju stečaja banke na prvo mjesto trebalo staviti vlasnike depozita, bez obzira na njihovu visinu, umjesto zaposlenika stečajnih dužnika, tražbina Hrvatske narodne banke, poreza, Državnog proračuna i proračuna lokalne uprave.

'Nekorektno je da se svi oni isplaćuju prije samih vlasnika depozita, pa čak i ako su svojim lošim radom doveli do stečaja ili ako nisu poduzeli sve što su mogli da do propasti ne dođe', kazao nam je Kurtović.