Nicholas Slatten

Zaštitar Blackwatera koji je ubio iračkog civila dobio doživotni zatvor

16.08.2019 u 19:42

Bionic
Reading

Bivši zaštitar tvrtke Blackwater, 36-godišnji Nicholas Slatten, dobio je u četvrtak kaznu doživotnog zatvora nakon što je prošlog prosinca proglašen krivim za ubojstvo s predumišljajem jer je ustrijelio civila u prometnom dijelu Bagdada 2007., tijekom incidenta koji je izazvao osude diljem svijeta.

Presudu prema kojoj će Slatten ostatak života provesti u zatvoru donio je u četvrtak federalni sudac Royce Lamberth, piše The New York Times. Dnevnik dodaje kako je sudac Saveznog suda u Washingtonu odbacio Slattenove navode o događaju za koji se izjasnio kako nije kriv, kao i tvrdnje njegovog kolege u kojima je naveo da je u iračke civile pucao on, a ne optuženi.

''Irački civil ubijen je bez da je počinio bilo kakvu provokaciju'', zaključio je sudac Lamberth.

Nicholas Slatten proglašen je krivim za ubojstvo Ahmenda Al Rubiaya, jednog od ukupno 14 civila koji su pobijeni kada su zaštitari Blackwatera na bagdadskom trgu Nisur 16. rujna 2007. osuli paljbu iz automatskog oružja po prolaznicima. Slatten je, inače, proglašen krivim godinu dana nakon što je Savezni prizivni sud poništio njegovu prvotnu presudu iz 2014., rekavši kako mu je trebalo suditi odvojeno od tri ostala zaštitara Blackwatera koji su sudjelovali u incidentu.

Tužitelji su tvrdili da je Slatten ispalio prve hice i namjerno započeo pucnjavu u kojoj je ubijeno i ranjeno ukupno 31 civil. Među ubijenima je 10 muškaraca, dvije žene te dva dječaka u dobi od devet i 11 godina.

Slatten i njegovi kolege zaštitari kretali su se u teško naoružanom konvoju od četiri vozila i nastojali su raščistiti put za američke diplomate nakon što je u blizini eksplodirala bomba. Pucnjava je, pak, izazvala rasprave o ulozi privatnih zaštitara poput Blackwatera koji rade za američku vladu u ratnim zonama.