SLUČAJ FRANAK

Zaraćene strane sve bliže konverziji kredita u eure

10.03.2015 u 08:57

Bionic
Reading

Banke i dužnici korak su bliže pronalaženju rješenja za kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima na način da se svi takvi krediti konvertiraju u eure, doznaje se od predstavnika Udruge Frank nakon sastanka u Ministarstvu financija, javlja HRT

Počelo se govoriti o modelima konverzije. Iako se i dalje zalažemo za konverziju u kune, banke su ponudile konverziju u eure, što mi načelno ne prihvaćamo, ali možemo o tome razgovarati, rekao je Jurica Dobrinić iz Udruge Franak u ponedjeljak nakon trećeg po redu sastanaka radne skupine koju čine predstavnici Ministarstava financija, Hrvatske narodne banke (HNB), poslovnih banaka i Udruge Franak.

Polazna osnova je svođenje glavnica na vrijednost kredita u eurima, dodao je Dobrinić, kazavši da se nije razgovaralo po kojem tečaju bi se izvršila ta konverzija. On smatra kako bi izjednačavanje glavnica značilo otpis dijela sadašnjeg kunskog duga.

Ono što predstoji su pregovori o tečaju. Kako doznaje HRT, on bi se trebao kretati između 5,8 i 6,39 kuna, koliko je do sada i fiksirani tečaj. Nakon toga ostaje onaj dio duga glavnice koji je rastao zapravo samo zbog rasta tečaja franka. Prema nekakvom uobičajenom kreditu dignutom 2007. godine od 100 tisuća eura HRT je izračunao da je to balon težak čak 370 tisuća kuna. Upravo taj balon bi bio rješenje problema. Trebalo bi ga izdvojiti od dužnika, on više s njim ne bi imao veze. I onda bi taj balon rješavali država i bankari.

Evo kako je Mađarska riješila problem 'švicarca'

Iz Udruge Franak napominju da još uvijek čekaju podatke iz Hrvatske narodne banke (HNB) na temelju kojih će moći izraditi modele rješavanja problema i izračunati njihove učinke. Također najavljuju provođenje ankete među članovima o prihvatljivim modelima.

Idući sastanak radne skupine u Ministarstvu financija očekuje se za dva tjedna na kojem bi trebala biti ponuđena konačna rješenja i konačni prijedlozi i banaka i dužnika.