BANKE NE VJERUJU ČERMAKU?

Zapela predstečajna nagodba za Dioki i Dinu

Bionic
Reading

Na prvom ročištu za ispitivanje tražbina vjerovnika Diokija i Dina Petrokemije isplivalo je, pored podatka o 2,3 milijarde kuna tražbina (1,5 milijardi je Dininih), da problem nije toliko u visini duga koliko u pravima razlučnih vjerovnika

Konkretno, banke bi se, kako sada stvari stoje, trebale dva puta izjasniti o svojem razlučnom pravu što zakon ne poznaje. U utorak se nisu htjele odreći hipoteka, a pozvale su se na svoje pravo izjašnjavanja nakon što plan bude objavljen.

Njihova primjedba svodi se na novu priliku da kažu zadržavaju li razlučna prava ili se ipak uključuju u postupak, ali nakon što vide plan, što znači za desetak dana. Tako nešto nije predviđeno u zakonu, kaže izvor Poslovnog dnevnika pa će se sastati savjetodavno vijeće Fine te će uz pomoć Ministarstva financija donijeti pravno mišljenje do petka.

Riječ je o tijelu koje je iznad nagodbenog vijeća sa zadatkom da donosi pravna mišljenja koja se zbog ujednačavanja zakonske primjene moraju pretočiti u zakon. To će spriječiti da vijeća na različite načine rješavaju ista pitanja.

Banke se u utorak nisu htjele odreći svojih razlučnih prava jer nisu bile zadovoljne planom restrukturiranja koji je izrađen na temelju ponude Crodux-plina. Problem je to što razlučni vjerovnici ne mogu glasati o planu, a ako se ne odluče odreći razlučnih prava, upitan je plan i kako ga sastaviti za ostale vjerovnike jer ga banke mogu stopirati. Sve ovisi o tome kakav će se plan predloži, a njega je teško sastaviti bez saznanja što će banke podržati.

One su u dilemi jer ne znaju koliki je dug, je li imovina dovoljna, a pojedine nekretnine su opterećene zalozima i po nekoliko puta. Otvoreno je još jedno pitanje koje savjetodavno vijeće mora riješiti. Vezano je u zvučnog vjerovnika koji je svoju tražbinu hipotekarno osigurao neposredno uoči otvaranja postupka. Navodno je do zaloga došlo mjesec dana prije rješenja o otvaranju postupka, a pitanje je može li se priznati status i prava razlučnih vjerovnika onima koji do hipoteke dođu u 60 dana prije otvaranja postupka.