MATICA SINDIKATA IDE NA USTAVNI SUD

'Zakon o fiskalnoj odgovornosti je antinarodni'

27.08.2012 u 14:45

Bionic
Reading

Matica sindikata kani Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o fiskalnoj odgovornosti, jer ga smatra 'antinarodnim zakonom' koji, tražeći smanjenje javne potrošnje, smanjuje prava građana

'Vlada je veći papa od samoga pape. Nekritički je prihvatila mjere štednje koje nigdje ne uspijevaju i Europa zbog njih ulazi u novu recesiju. No ova Vlada u generalnim crtama nastavlja HDZ-ovu politiku koja je zapravo politika svjetskih financijaša, ali čak ni oni sami nisu toliko rigidni kao hrvatski tehnokrati poput ekonomista iz banaka i poput Milanovića, Čačića i Linića. Prema Vladinim smjernicama, u sljedeće tri godine žele javnu potrošnju sa 42 posto smanjiti na 37 posto, a Hrvatska se već nalazi među zemljama koje u europskim razmjerima imaju najmanju javnu potrošnju. Pa čak i Svjetska banka sugerira da nije važno smanjiti javnu potrošnju, nego je učiniti efikasnom', upozorio je Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za medije.

'Vlada, međutim, nema ni volje, ni znanja, a niti hrabrosti za originalno rješenje primjereno izlasku iz krize, a Hrvatska je zakucana. Nijedna lopata nije zakopana, sve su krivi drugi, a perspektive rasta nema. Samo se drži Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji je antinarodni zakon i njegova je ustavnost upitna i mi ćemo u Sindikatu na tome poraditi', kazao je Ribić. I najavio da će 'ako se pokaže pravno utemeljenim, podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti toga Zakona (koji je donijela HDZ-ova vlast), jer smatraju da se njime smanjuju prava građana'.

Po podacima Eurostata, Hrvatska ima jednu od najmanjih javnih potrošnji u europskim razmjerima u kojima prosječna javna potrošnja iznosi 51 posto BDP-a, a u visokorazvijenoj Švedskoj čak 55 posto BDP- a, dok Hrvatska predviđa da će iduće godine smanjiti sredstva za obrazovanje za čak 600 milijuna kuna. Prema Ribiću, Hrvatska bi se trebala ugledati u Island koji je odbio vratiti dugove, ukinuo valutnu klauzulu i proveo devalvaciju te potom počeo izlaziti iz krize.


O svinjama, djeci, prepariranju medija i 'dragom Bogu'

'Vladi je uzgajanje svinja proizvodnja, a odgajanje djece potrošnja. Obrazovanje je za njih jedino trošak', podsjetio je Ribić i upozorio da se 'ulaganja u obrazovanje smanjuju zbog neznanja Vlade, a poticaji povećavaju. I građani zbog dijela medija koji su vlasništvu krupnog kapitala ili su poput EPH i Jutarnjeg lista sami krupni kapital i uspjeli su to preparirati, vjeruju da je to dobro, a gdje su reforma državne uprave te povezivanje znanja i proizvodnje?'

'Hrvatska ne može bez ulaganja u znanje ići dalje. Perspektive nisu dobre, ali iako ima prostora, nema volje', zaključio je Ribić pa se i on utekao višoj sili kazavši da 'mole dragog boga da bude drugačije i da ne budu u pravu'.

U međuvremenu, smanjivanje plaća prosvjetarima zbog Vladinog odbijanja isplaćivanja tzv. prosvjetnog dodatka, a zbog čega se najavljuje tužbe protiv Vlade, nije želio komentirati kazavši da dok traje postupak mirenja oko otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora strane ne smiju davati nikakve izjave povezane s predmetom mirenja.

Osvrnuo se tek ranije na ignoriranje Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojemu Vlada nije predstavila Smjernice fiskalne politike, kao ni moguće davanje autocesta u koncesiju: 'To se uklapa u koncept gospodina Čačića, koji je u nizu izjava koje olako daje, rekao da će on izravno razgovarati s poslodavcima da bi izbjegao politiziranja na GSV-u. No jedini koji politiziraju rad GSV-a su članovi Vlade koji traže da se glasuje u korist njihovih prijedloga pri čemu nagovaranje traje dulje od rasprave o temi.'