DESETU GODINU ZAREDOM

Zaklada Adris pokreće natječaj pod motom 'Hrvatska u svijetu, svijet u Hrvatskoj'

05.04.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, donijela je odluku o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja koji će biti otvoren krajem travnja s mogućnošću prijave do kraja svibnja 2016. godine

U ovogodišnjem, desetom natječajnom ciklusu uprava Zaklade Adris na čelu s predsjednikom Koradom Korlevićem odlučila je da će posebnu pozornost posvetiti interdisciplinarnim projektima Hrvatska u svijetu, svijet u Hrvatskoj te Demografija i migracije, čime će nastojati privući, prepoznati i podržati znanstvene projekte od nacionalne i šire važnosti.

Interdisciplinarnim projektima Hrvatska u svijetu i svijet u Hrvatskoj Zaklada Adris nastoji stvoriti pretpostavke da pozitivna iskustva iz svjetske znanstvene zajednice budu primijenjena i u hrvatsku znanstvenu praksu, ali i da naši istaknuti znanstvenici i njihova postignuća budu prepoznati i vrednovani u svijetu.

Jednako tako, kako bi još sustavnije nastavila senzibilizirati hrvatsku javnost o poražavajućoj demografskoj slici zemlje, jednom od ključnih problema s kojima se Hrvatska posljednjih godina suočava, definirano je i drugo interdisciplinarno područje pod nazivom Demografija i migracije.

Zaklada Adris je, naime, i u prethodnim natječajnim ciklusima već podržala važne projekte koji se bave izučavanjem uzroka smanjenja stope nataliteta kao i negativnog trenda iseljavanja u druge zemlje. Definiranjem područja Demografija i migracije Zaklada Adris nastoji osigurati preduvjete za daljnja demografska istraživanja u Hrvatskoj s ciljem pronalaska rješenja koja će dugoročno spriječiti demografske probleme Hrvatske.

Kako bi se osigurala transparentnost i pravednost raspodjele sredstava Zaklade, i u ovom su natječajnom ciklusu prioriteti, mjerila i načini dodjele sredstava za programe i stipendije detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris. Čim natječaj bude otvoren, Pravilnik će, uz obrasce za prijavu, biti dostupan na www.adris.hr. Na istoj web stranici bit će moguća i online prijava.

Podsjetimo, Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja, a osigurana su i početna sredstva od 10 milijuna kuna. Tijekom proteklih osam godina, dodijeljeno je više od 33 milijuna kuna za vrijedne projekte i istaknute pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskom društvu.