Svečana akademija

Zagrebački velesajam proslavio svoj 110. rođendan

15.11.2019 u 11:01

Bionic
Reading

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam u četvrtak obilježio velikih 110 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju gospodarstva, sajamske industrije i povezivanju Zagreba, Hrvatske i svijeta. U sklopu proslave uz brojne domaće i inozemne partnere, prijatelje, zaslužne ljude iz političkog, društvenog, akademskog i gospodarskog života Zagreba i Republike Hrvatske dodijeljene su i posebne povelje pojedincima, tvrtkama i institucijama koje su obilježile uspjeh Zagrebačkog velesajma

Svečana proslava započela je prikazivanjem filma koji je sumirao 110 godina Zagrebačkog velesajma, podsjećajući na zanimljive kao i one manje poznate činjenice, trenutke i ljude iz života Velesajma. Direktorica Društva dr. sc. Dina Tomšić i gradonačelnik Grada Zagreba Milana Bandić, koji je ovom prigodom bio i u funkciji izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, uručili su i povelje nagrađenima.

U svom pozdravnom govoru osvrnuvši se na povijesne okolnosti i uspjehe te iznijevši planove za budućnost, direktorica Tomšić je istaknula: „Ponosni na dosadašnju transformaciju, kontinuirano mijenjamo i prilagođavamo Zagrebački velesajam potrebama tržišta te naših klijenata, posjetitelja i partnera. Nastavljamo kreirati ono što smo zamislili, slijedimo i nadalje tijek pozitivne energije, razvijamo svoje organizacijske sposobnosti i jačamo ljudske potencijale, sve kako bismo nastavili biti pokretač hrvatske ekonomije, mjesto sjecišta poslovnih strujanja u regiji, temeljna snaga zagrebačkog poslovnog turizma i lider sajamske, kongresne i industrije događanja u jugoistočnoj Europi“.

Gradonačelnik Bandić, pod čijim se pokroviteljstvom svečana proslava i održala, u svom je obraćanju naglasio: „Snaga Zagrebačkog velesajma kao mjesta susreta poduzetnika i građana, Zagrepčana i gostiju iz svih zemalja svijeta, slavne tradicije prošlosti i digitalne ekonomije budućnosti, prepoznata je daleko izvan granica naše domovine. Kad govorim o budućnosti, iza toga ne stoji prazna fraza, nego optimizam i povjerenje u snagu brenda Zagrebačkog velesajma i truda njegovih zaposlenika da stvore novu vrijednost za Grad Zagreb i Hrvatsku, što su svih ovih godina i pokazali“.

Još jednom je istaknuo potrebu za promjenom vizure Zagrebačkog velesajma i njegovim razvojem: „Govorim i o licu Zagreba koje se neminovno mijenja kako se grad razvija i osuvremenjuje, a pogotovo je to sada vidljivo u Novom Zagrebu. Prostorna revitalizacija, temeljena Razvojnom strategijom Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, pokrenuta je izradom Studije pred-isplativosti izgradnje novog Sajamsko-kongresnog kompleksa Zagrebački velesajam.“

„Zajedno s novim-kongresnim centrom gradimo novu vizuru Grada Zagreba i stvaramo modernu gradsku četvrt po mjeri Zagrepčana i naših gostiju, ali i postavljamo temelj daljnjeg razvoja Zagrebačkog velesajma i obilježavanja nekih budućih, još većih jubileja“, zaključio je Gradonačelnik.

Operativna direktorica Međunarodnog udruženja sajmova, mr. sc. Sonia Thomas prisjetila se povijesne uloge Zagrebačkog velesajma u osnivanju Međunarodnog udruženja sajmova i istaknula neizmjeran doprinos Velesajma u razvoju sajamske industrije u ovom dijelu Europe. „U posljednjih nekoliko godina Zagrebački velesajam se u sajamskim krugovima spominje kao sjajan primjer izvrsnosti. Primjećujem promjene svakim svojim dolaskom u Zagreb, a uvjerena sam da još snažniji razvoj tek slijedi i veselim se idućoj proslavi“, rekla je mr. sc. Thomas.