JAČANJE PONUDE

Zagrebački hostel Swanky Mint prvi u Hrvatskoj s bazenom

14.07.2016 u 09:03

Bionic
Reading

Jedan od najnagrađivanijih hrvatskih hostela, zagrebački Swanky Mint uskoro kao prvi hostel u Hrvatskoj otvara bazen za goste, što će pridonijeti jačanju ponude, ali i rezultata poslovanja koji su za prvih šest mjeseci ove godine bolji od lanjskih, ističe direktor i većinski vlasnik hostela Andrija Pirnat

Najavljujući dovršetak gradnje i otvorenje manjeg bazena te dvije nove terase u sklopu hostelskog dvorišta za otprilike mjesec dana ili u kolovozu, Pirnat kaže da je to dio njihove ovogodišnje investicije u hostel od oko 600 tisuća kuna.

'Od početka rada prije tri godine do sada ukupno smo investirali blizu 3 milijuna kuna, od čega u startu 2,5 milijuna kuna, u čemu je 1,5 milijuna kuna bio kredit dobiven uz potporu Ministarstva turizma i Grada Zagreba sa subvencioniranom kamatom. Kasnije smo još od Ministarstva dobili potporu od 200 tisuća kuna za revitalizaciju industrijske baštine u funkciji turizma jer je hostel uređen u prostoru nekadašnje prve kemijske čistionice i bojadisaonice u Zagrebu s kraja 19. stoljeća, a i ove godine smo od njih dobili potporu od 65 tisuća kuna', iznosi Pirnat.

Važnim za popularnost hostela ističe njegovo uređenje, kojim su spojena moderna i stara industrijska rješenja, pa je primjerice za recepciju iskorišten stari stroj za plisiranje, kupaonski ormarići s ogledalima su od starih kovčega, tende na terasama od vreća za transport kave, a u vrtu stara industrijska glačala iskorištena kao barski stolovi.

Prostor su dugoročno unajmili na deset godina od obitelji Ondrušek, a za poslovanje u prve tri godine Pirnat kaže kako nije bilo baš profitabilno, ali da su tako i planirali. Ako se trendovi rasta noćenja i prihoda nastave kao i svake godine do sada, uz zadržavanje jednake razine troškova vjeruje da će se posao dugoročno sigurno isplatiti.

'Od samog početka hostel i bavljenje turizmom smo shvatili kao kompleksnu djelatnost u kojoj je bitno i vrijeme, ideja, sadržaj, vizija. Nije dovoljno gostima samo ponuditi krevete nego treba dati i dodatnu vrijednost kako bi od toga mogli živjeti i zaraditi', naglašava Pirnat, dodajući da u hostelu trenutno radi 17 zaposlenih, od kojih 13 za stalno, svi starosti 30-ak godina.

Od sve brojnijih hostela u Zagrebu, kojih ima više od 40, izdvaja ih to što rade cijelu godinu, uz prosječnu popunjenost iznad 50 posto te što su otvoreni i za građane kroz ponudu bara i raznih događanja, od koncerata, igara i drugog.

'Svake godine, pa i ove imamo blagi rast noćenja, od 2,5 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište, što pripisujemo utjecaju raznih nagrada prošle i ove godine', kaže Pirnat koji vjeruje da im je najviše u 'punjenju' pomoglo što su britanski magazini Telegraph i Guardian prošle godine Swanky Mint uvrstili među Top 15 hostela u Europi.

Od ostalih nagrada mogu se pohvaliti da su prvi u Hrvatskoj dobili nagradu za najbolji hostel prošle godine po izboru HGK i HTZ-a, a ove ih je godine najveće svjetsko hostelsko udruženje Hostelworld proglasilo najboljim hostelom u Hrvatskoj temeljem ocjena gostiju.

Taj hostel u središtu Zagreba ima 14 različitih soba s ukupno 69 kreveta.

'Najbolje smo popunjeni od proljeća do jeseni, potom u prosincu, dok u siječnju i veljači imamo najmanje gostiju. Među njima je najviše stranaca, a ovog ljeta su najbrojniji Australci, Amerikanci i Britanci te gosti s Novog Zelanda i ima ih sve više i iz južne Amerike odnosno Brazila', kaže event i menadžerica PR-a i marketinga Tina Sarajlić