rezultati poslovanja za 2022.

Zagrebački holding prvi put u plusu nakon 2019. godine

21.04.2023 u 12:18

Bionic
Reading

Grupa Zagrebački holding (ZGH) objavila je u petak rezultate poslovanja za 2022. godinu koji pokazuju, tvrdi se u priopćenju, ostvarenje zacrtanih poslovnih rezultata unatoč izazovnim vanjskim okolnostima

'Iako se tijekom 2022. godine nastavio značajan negativan utjecaj makroekonomskih kretanja na poslovanje Grupe (kriza na energetskom tržištu, inflacija na ulazne parametre poslovanja), niz poduzetih mjera donijele su zaokret u poslovanju koji je rezultirao povećanjem profitabilnosti i ostvarenom dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 51 milijun kuna, prvi put nakon 2019. godine', rekao je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

Rezultat je to, novodi se, racionalizacije troškova poslovanja, optimizacije poslovnih procesa, centralizacije administrativnih funkcija i organizacijskog restrukturiranja, uspješne financijske stabilizacije i aktivnog upravljanja dugom.

Operativna dobit (EBIT) ostvarena je u iznosu od 148 milijuna kuna, što je povećanje za 856 milijuna kuna u odnosu na 2021. godinu, kada je ostvaren operativni gubitak. Ostvarena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 557 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 847 milijuna kuna u odnosu na prethodno usporedno izvještajno razdoblje. Imovina Grupe na dan 31. 12. 2022. godine iznosila je 15.466 milijuna kuna uz značajne pozitivne promjene u strukturi.

Došlo je do povećanja novca i novčanih ekvivalenata, uspješno je završen proces optimizacije strukture kreditnih obveza prema financijskim institucijama, te su smanjene obveze prema dobavljačima.

'Time je ne samo dostignut već i premašen zacrtani plan koji je predviđao EBITDA-u od 504 milijuna kuna', dodao je Novaković.

Podsjetio je da je Uprava ZGH prilikom imenovanja u drugoj polovici 2021. godine zatekla poduzeće u neodrživom stanju, s godišnjim gubitkom od gotovo 800 milijuna kuna te akumuliranim višegodišnjim dugom od 5 milijardi kuna, od čega je preko 1,2 milijarde kratkoročnih kredita podignutih unazad 5 prethodnih godina dospijevalo na naplatu unutar 12 mjeseci.