TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Trgovanje u znaku blok transakcija, promet dosegao 80 milijuna kuna

Bionic
Reading

Na zagrebačkoj burzi je u četvrtak vladao pozitivan sentiment, većina dioničkih indeksa je zaključila u zelenom teritoriju, a trgovanje je bilo u znaku blok transakcija. Indeks CROBEX je porastao 0,8 posto na 1.999,2 bodova, gdje se posljednji puta nalazio krajem lipnja. Uži indeks CROBEX10 je zabilježi rast od 1 posto, dok je širi tržišni indeks CROBEXplus ojačao 0,7 posto. Od sektorskih indeksa, najviše je profitirao indeks prehrambenog sektora, s rastom od 1,7 posto, dok su u crvenom zaključili indeksi građevinskog i turističkog sektora, pri čemu su oslabili redom 0,9 posto i 0,1 posto

Ukupno je protrgovano nešto više od 80 milijuna kuna, što je najviše još od polovice ožujka prošle godine. Više od polovice prometa je generirano dionicom Hrvatskog Telekoma, koja je prikupila 28,7 milijuna kuna u blok trgovanju, te dodatnih 16,3 milijuna kuna u redovnom trgovanju, pri čemu joj je cijena oslabila 0,5 posto. Aktivne su bile i dionice Atlantic Grupe, koje su putem blok transakcija generirale nešto više od 15 milijuna kuna prometa, a slijede ih dionice Podravke s blok prometom od 2,6 milijuna kuna te dodatnih 10,6 milijuna kuna u redovnom trgovanju, pri čemu su uzletjele 4,4 posto, te time uknjižile svoj šesti uzastopni dan rasta i pokupile titulu dobitnika dana. Među milijunaše se ugurala i povlaštena dionica Adrisa, koja je uz 2,2 milijuna kuna u blok trgovanju prikupila dodatnih 490 tisuća kuna u redovnom trgovanju, ojačavši 0,2 posto.

Dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Atlantske plovidbe i Spana, koje su porasle 2 posto, te dionice Hrvatske poštanske banke, čija je cijena ojačala 1,8 posto.

Na strani gubitnika, dionice Tankerske Next Generation su izgubile 4,3 posto na vrijednosti, dionice Arena Hospitality Grupe su oslabile 1,3 posto, dok su dionice Plave lagune kliznule 1,2 posto.

Dobitnik dana: Podravka +4,40 664,00

Gubitnik dana: Petrokemija -6,00% 37,60

CROBEX: +0,79% 1.999,24