tržište kapitala

Zagrebačka burza: Povratak CROBEX-a u zeleno, likvidnost blago ojačala

Bionic
Reading

Utorak je na Zagrebačkoj burzi prošao s pozitivnim izvedbama glavnih dioničkih indeksa, dok je likvidnost ojačala u odnosu na prethodni radni dan

CROBEX je upisao porast od 0,9 posto, a njegova uža inačica CROBEX10 napredovala je za 0,8 posto. Širi tržišni indeks CROBEXplus narastao je za čak 1,2 posto. Gotovo svi sektorski indeksi završili su dan s pozitivnim predznacima, od kojih je najbolju izvedbu imao indeks transportnog sektora, s rastom od 3,8 posto, a indeks građevinskog sektora je jedini ostvario gubitak od 0,3 posto.

Ukupan dionički promet iznosio je oko 3,9 milijuna kuna, pri čemu niti jedno izdanje nije uspjelo prikupiti više od milijun kuna prometa. Najviše se trgovalo izdanjem Arena Hospitality Group, koje je na prometu od oko 600 tisuća kuna naraslo 0,8 posto. Likvidna je bila i dionica Valamar Riviere s prometom od gotovo pola milijuna kuna i porastom cijene od 0,4 posto.

Titulu dobitnika dana osvojila je dionica Jadroplova, koja je uzletjela 9,2 posto, a dobar dan su imale i ostale dionice brodara, od kojih su se ponajviše istaknula izdanja Alpha Adriatic i Atlantske plovidbe, a obje su dan završile u plusu od 3,5 posto.

Negativnih izdanja nije bilo mnogo, a predvodila ih je dionica Viro tvornice šećera, koja je izgubila 8,8 posto svoje vrijednosti na manjem prometu od sedam tisuća kuna. Od likvidnijih, jedino se istaknula dionica AD Plastika s gubitkom od 0,3 posto.

Dobitnik dana Jadroplov +9,23% 71,00

Gubitnik dana Viro tvornica šećera -8,74% 47,00

CROBEX +0,91% 1.939,52