tržište kapitala

Zagrebačka burza: Poboljšano raspoloženje investitora, najveći rast ostvarila Atlantska plovidba

Brod Atlantske plovidbe kod Dubrovnika / Arhivska fotografija

Brod Atlantske plovidbe kod Dubrovnika / Arhivska fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Pandza/PIXSELL

Unatoč i dalje vrlo niskoj aktivnosti investitora, raspoloženje na hrvatskom tržištu kapitala se ipak poboljšalo pa su ponovno prevladala pozitivna kretanja. Dionički indeksi Zagrebačke burze su u četvrtak uglavnom bilježili pozitivne pomake. Indeks CROBEX je ostvario rast od 0,84 posto te zaključio na 1.628,48 bodova, što je njegov četvrti dobitak u zadnjih pet trgovanja. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je ojačao za 0,62 posto, dok je najbolju izvedbu imao indeks prehrambenog sektora CROBEXnutris, čija je vrijednost skočila za 1,68 posto.

Likvidnost tržišta je ostala na vrlo niskim razinama, te je ukupni dionički promet iznosio 2,9 milijuna kuna, tek neznatno više nego dan ranije. Najveći promet od 943 tisuće kuna su ostvarile dionice Valamar Riviere, koje su bile i jedan od značajnijih dobitnika s rastom cijene za 2,70 posto na 36,60 kuna, dok su na dalekom drugom mjestu sa 265 tisuća kuna prometa bile dionice Instituta IGH, koje su porasle za 1,96 posto na 104,00 kune.

Najveći rast među likvidnijim dionicama su ostvarile dionice Atlantske plovidbe, čija je cijena skočila za 4,59 posto na 228,00 kuna, a cijeli niz dionica je zabilježio dobitke između jedan i dva posto, kao što je Zagrebačka banka, Kraš, Ericsson Nikola Tesla, Arena Hospitality Group… Jedini gubitnik među deset najaktivnijih izdanja su bile dionice Hrvatske poštanske banke, koje su kliznule za 1,26 posto.

Dobitnik dana: Atlantska plovidba +4,59% 228,00

Gubitnik dana: Varteks -10,71% 10,00

CROBEX: +0,84% 1.628,48

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!