TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Kraj tjedna bez jasnog sentimenta, Podravka u fokusu

Bionic
Reading

Kraj tjedna na Zagrebačkoj burzi protekao je u mirnom ritmu, dionička likvidnost se vratila na skromne razine, a indeksi su zaključili na suprotnim stranama uz minimalne promjene.

Nakon dva uzastopna dana pada, indeks CROBEX se vratio u zeleni teritorij s blagim rastom od 0,1 posto, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 oslabio 0,1 posto. Od sektorskih indeksa u zelenom su zaključili indeksi turističkog sektora i sektora industrije, s rastom od 0,8 posto i 0,7 posto, dok je gubitnike predvodio indeks građevinskog sektora, koji je izgubio 0,7 posto na vrijednosti.

Ukupno je protrgovano oko 6 milijuna kuna, pri čemu je više od polovine prometa generirano dionicom Podravke, koja je na prometu od 3,4 milijuna kuna oslabila 1,5 posto. Slijede je dionice Valamar Riviere, s prometom od tek 446 tisuće kuna i rastom cijene nešto iznad 1 posto.

Od aktivnijih izdanja dobre cjenovne izvedbe su imale redovne dionice Končar D&ST, Tankerske Next Generation i Končar Elektroindustrije, koje su porasle redom 4,4 posto, 2,3 posto i 1,4 posto.

S druge strane, uz dionice Podravke, loš dan su imale i povlaštene dionice Adrisa, koje su oslabile 0,7 posto, te dionice Ericsson Nikola Tesle, čija je cijena izgubila 0,6 posto na vrijednosti.

Dobitnik dana: Jadroplov +10,06% 17,50

Gubitnik dana: Institut IGH -3,84% 125,00

CROBEX: +0,09% 1.848,06