ODLIČNI REZULTATI

Zagreb u studenom posjetilo šest posto više turista

12.12.2011 u 17:32

Bionic
Reading

U Zagrebu je prošlog mjeseca boravilo 46.790 turista koji su ostvarili 88 tisuća noćenja, što je porast od šest posto u dolascima i 12 posto u noćenjima odnosu na studeni prošle godine, podaci su Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ)

Stranih je turista u studenom ove godine u Zagrebu bilo gotovo 31 tisuća ili šest posto više, a nešto veći porast u odnosu na isti mjesec prošle godine od sedam posto stranci su ostvarili s gotovo 57 tisuća noćenja.

Najviše noćenja pritom su ostvarili Nijemci, koje slijede turisti iz Bosne i Hercegovine, SAD-a, Austrije te Italije.

Iz zagrebačke Turističke zajednice ističu da su i domaći turisti u proteklom mjesecu povećano boravili u Zagrebu, došlo ih je pet posto više ili 16,2 tisuće, dok su s 31,2 tisuće noćenja u plusu od čak 22 posto u odnosu na lanjski studeni.

U sklopu promocije Zagreba iz TZGZ-a najavljuju kako će 16. prosinca ove godine u New Yorku održati posebnu božićnu večeru za novinare i agente na kojoj će uz ostalo predstaviti i božićnu atmosferu te tradicionalna zagrebačka jela.

DZS: porasti turističkog prometa u deset mjeseci i u listopadu

U Hrvatskoj je od početka ove godine do kraja listopada bilo 11,1 milijun turista ili 8,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je 59,5 milijuna turističkih noćenja porast od sedam posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

I u listopadu ove godine u Hrvatskoj je turista i njihovih noćenja bilo više nego u istom lanjskom mjesecu, i to 10,5 posto više turista ili njih gotovo 502 tisuće, koji su ostvarili 1,5 milijuna noćenja ili 12,7 posto više.

U prvih deset mjeseci ove godina strani su turisti činili većinu turističkog prometa, došlo ih je 9,7 milijuna ili devet posto više, a s 54,3 milijune noćenja zabilježili su plus od 7,4 posto.

Domaćih je turista bilo 1,3 milijuna ili 2,3 posto više nego u lanjskih deset mjeseci, a nešto veći porast od 3,1 posto ostvarili su s 5,2 milijuna noćenja.

Među strancima najviše su noćenja, gotovo 23 posto od ukupnog broja u deset mjeseci, ostvarili turisti iz Njemačke.

S udjelom od 11,7 posto slijede ih Slovenci, te Talijani koji su u noćenjima sudjelovali s 9,1 posto. Turisti iz Austrije u ukupnim su noćenjima imali udjel od 8,8 posto, iz Češke 8,1 posto, Poljske 5,8 posto te Slovačke 4,2 posto.