DRŽAVNE OBVEZNICE

Zadužili smo se bolje od očekivanja, ali skuplje od Mađarske

20.11.2013 u 11:55

Bionic
Reading

Premda je prinos nove hrvatske obveznice niži od očekivanja, ipak je znatno viši od onoga u ožujku. Cijena zaduživanja osjetno je skuplja i od one koje je postigla Mađaraska, koja je obveznice izdala nekoliko dana ranije

Hrvatska Vlada iskoristila je povoljno razdoblje na financijskim tržištima i izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,75 milijardi dolara. Obveznica je plasirana uz prinos od 6,2 posto, niži od ciljanog, zahvaljujući snažnom interesu ulagača.

Novo izdanje državnih obveznica predstavlja predfinanciranje za iduću godinu, jer je Vlada procijenila da je do kraja ove godine povoljnije razdoblje za zaduživanje nego što će biti kasnije, kazao je danas zamjenik ministra financija Boris Lalovac za Hrvatski radio

Razdoblje do Nove godine povoljnije je za zaduživanje zbog popustljive monetarne politike američke središnje banke. Iduće se godine, naime, očekuje smanjenje poticaja američkog Feda, zbog čega bi kamate i prinosi na svjetskim financijskim tržištima mogli porasti.

'Ovo je zaduživanje napravljeno bez road showa, s partnerima koji prate Hrvatsku već duži niz godina prilikom izdavanja obveznica, ovoga puta na američkom tržištu. Iskoristili smo u ovom razdoblju mogućnost za zaduživanje, a vjerojatno iduće godine slijedi road show, kao i inače svake godine', rekao je Lalovac.

Govoreći o prinosu, kazao je da je nešto niži od očekivanog, no napomenuo je i da je u uvjetima kada nema gospodarskog rasta riječ o vrlo visokom prinosu, koji opterećuje državni proračun.

Premda niži nego što se očekivalo, prinos na nove obveznice ipak je viši od onoga u ožujku, kada je Hrvatska također izdala 10-godišnju obveznicu, u iznosu od 1,5 milijardi dolara, uz prinos od 5,625 posto.

Ipak, analitičari Raiffeisenbank Austria ocjenjuju jučerašnje izdanje vrlo uspješnim. 'Tajming izdanja smatramo vrlo dobrim, nakon mađarskog izdanja koje je dan ranije također vrlo dobro prošlo, te povoljno utjecalo na hrvatske spreadove, a opet prije još nekih najavljenih izdanja iz regije', navode iz RBA.

Mađarska je u ponedjeljak izdala 10-godišnje obveznice u vrijednosti dvije milijarde dolara, uz prinos od 5,93 posto.