ANALITIČARKA VUKOTIĆ

'Zabrinjava otpor Vlade prema oštrim mjerama'

ivan šuker

ivan šuker

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Pixsell

Zabrinjavajuća je neodlučnost i opiranje hrvatske Vlade da povuče ozbiljne fiskalne mjere, komentirala je za Business.hr novi rebalans Jelena Vukotić, analitičarka političkog rizika u jugoistočnoj Europi za Roubini Global Economics (RGE), uglednu konzultantsku tvrtku u vlasništvu jednog od najpoznatijih ekonomista na svijetu, Nouriela Roubinija

Kaže da rebalans nije bio neočekivan jer se proračunski manjak u prvih sedam mjeseci popeo na 2,5 posto BDP-a, što je planirano za cijelu 2010. godinu.

Probleme s održanjem proračuna imale su i druge zemlje u regiji: Bugarska je vlada tako u rebalansu podigla deficit s prvotno planiranih 0,8 posto na čak 3,8 posto BDP-a, dok je MMF je s druge strane dao zeleno svjetlo povećanju deficita u Srbiji na 4,8 posto BDP-a s prvotno dogovorenih četiri posto, i Rumunjskoj sa 6,8 posto BDP-a s dogovorenih 5,9 posto, pojasnila je Vukotić.

No Hrvatska je ipak nešto neuspješnija od susjednih zemalja. 'Neuspjeh hrvatske Vlade u rezanju potrošnje u oštroj je suprotnosti sa situacijom u zemljama u regiji. Kako bi amortizirale padajuće prihode, Rumunjska i Bugarska su u svojim rebalansima predstavile oštre rezove u potrošnji i, u slučaju Rumunjske, povećanje poreza. Iako su takvi potezi izrazito nepopularni, oni su nužni za održavanje povjerenja investitora. Zato zabrinjava otpor hrvatske Vlade oko uvođenja oštrih fiskalnih mjera', kritizira Vukotić.

'Zbog hrvatske tečajne politike, oštra fiskalna politika trebala bi biti glavni alat ekonomske prilagodbe. Štoviše, bez prisutnosti MMF-a, hrvatska Vlada mora zadržati javnu potrošnju kako bi zadržala povjerenje investitora. Naruši li se povjerenje investitora, porast troškova zaduživanja će još više produžiti krhki oporavak', upozorava Vukotić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi