PANKRETIĆ NAJAVIO

Za vodno gospodarstvo 1,36 milijardi kuna

17.09.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić posjetio je danas Primorsko-goransku županiju, gdje je na radnom sastanku s predstavnicima županije, kako je rekao, utvrdio gradivo o budućim projektima i razvoju županije

‘U bazi ovoga ministarstva već ima preko 2.260 pripremljenih projekata čije se vrijednosti ogromne. Intenzivno radimo na pripomoći općinama koje su se našle u poteškoćama, a to je dio koji je išao preko europske investicijske banke’, rekao je Pankretić te dodao da su jučer u Vladi raspravljali o stretegiji razvoja dizajna vezanog za šumarstvo. ‘Drvna industrija dobro napreduje, no svjesni smo da joj moramo dati još malo vjetra u leđa’, napomenuo je ministar.

Župan Zlatko Komadina posebno je istaknuo neke projekte kao što su Sportski centar Platak, Centar za dobrobit životinja, projekti dvoraca Frankopana, lječilište u Lošinju, Starački dom u Voloskom i čitav niz projekata vodoopskrbe i odvodnje koji se tiču Hrvatskih voda.

Ministar Pankretić se nada da će Ministarstvo financija pronaći izvore financiranja za te projekte, a što se tiče vodnoga gospodarstva, naglasio je da je u pripremi skori susret pojedinačno sa svim županijama, gdje bi se trebao operacionalizirati značajan projekt koji je donijela Vlada u okviru gospodarskog oporavka.

‘Preko 150 projekata ukupne vrijednosti oko 1,36 milijardi kuna kandidirali smo i sada završavamo natječaj, financirat će ih domaće banke, a nositelj kredita će biti Hrvatske vode’, rekao je Pankretić naglasivši da su pri kraju i projekti koji se kandidiraju za operativni program Zaštite okoliša za 2012. i 2013. godinu.

Prema njegovim riječima, ukupan iznos inicijalnih 36 projekata je 896 milijuna eura za koje vjeruje da će biti spremni jer Vlada preko Hrvatskih voda osigurava u proračunu 223 milijuna kuna da se dokumentacija završi.

Ministar Pankretić uručio je certifikate regionalnim koordinatorima Doris Sošić i Darku Lorencinu te se uputio u Staru Sušicu, gdje je održao radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima općina Gorskog kotara.