OD 1. LIPNJA

Za sva plaćanja uvodi se IBAN

02.04.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Od 1. lipnja ove godine konstrukcija transakcijskih računa IBAN obavezno će se koristiti za izvršavanje svih platnih transakcija, a kreditne institucije otvarat će transakcijske račune isključivo prema IBAN-u, poručuju iz HNB-a

IBAN je, kako pojašnjavaju, međunarodni broj transakcijskog računa korisnika platnih usluga u kreditnoj instituciji ustrojen radi bržeg i jednostavnijeg izvršavanja prekograničnih platnih transakcija.

Sastoji se od maksimalno 34 alfanumerička znaka, i to od dva slovna znaka kao oznaka države u kojoj kreditna institucija ima sjedište prema međunarodnoj normi ISO 3166, od dvoznamenkastog kontrolnog broja koji se računa prema međunarodnoj normi ISO 7064, MOD 97-10 i od BBAN-a (jedinstvena konstrukcija transakcijskog računa uvedena u nacionalni promet još 2001).

IBAN transakcijskog računa u Republici Hrvatskoj sastoji se od 21 alfanumeričkog znaka i izgleda ovako: HR kk AAAAAAA BBBBBBBBBB, gdje su HR – dvoslovna oznaka za Republiku Hrvatsku, kk – dvoznamenkasti kontrolni broj koji se računa prema navedenoj međunarodnoj normi, slova A – sedmeroznamenkasti vodeći broj kreditne institucije koji određuje Hrvatska narodna banka, slova B – deseteroznamenkasti broj (partija) transakcijskog računa koji određuje kreditna institucija koja vodi transakcijski račun.

Korisnicima platnih usluga posebno se skreće pozornost na sljedeće: kreditna institucija obavijestit će korisnika platnih usluga o datumu od kojega će se koristiti IBAN-om svoga transakcijskog računa i u nacionalnom platnom prometu. Od tog datuma transakcijski račun korisnika platnih usluga kreditna institucija vodi prema IBAN-u. Korisnik platnih usluga treba upoznati uplatitelje novčanih sredstava o svom IBAN-u.

Osigurano je prijelazno razdoblje do 1. lipnja 2014. u kojem će se uplate kod kojih je račun primatelja naznačen prema 'staroj' (BBAN) konstrukciji izvršavati kao da je naznačen IBAN. Korisnici platnih usluga trebaju prilagoditi IBAN-u svoje informacijske sustave u koje prenose informacije o obavljenom platnom prometu ili iz kojih produciraju svoje naloge za plaćanje.

Za sve informacije o IBAN-u korisnici platnih usluga mogu se obratiti kreditnoj instituciji u kojoj vode svoj transakcijski račun.