DOKAPITALIZACIJA

Za početak mirovinci Dalekovodu dali 100 mil. kuna

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

GSlijedom povećanja temeljnog kapitala za 40,9 milijuna kuna (na 270 milijuna) u Dalekovod će se uskoro sliti nešto više od 100 milijuna kuna svježeg kapitala. Upis novih dionica, naime, bit će po 245 kuna ili dva i pol puta više od nominalne vrijednosti

U odnosu na iznos svježeg kapitala kojim se još donedavno baratalo (150 milijuna) dokapitalizacija će donijeti trećinu manje, no kako se u krugovima bliskim toj kompaniji čuje, to bi ionako trebao biti samo prvi korak u planovima kapitalnog jačanja.

Domaći mirovinski fondovi potencijal Dalekovodova biznisa očito pretpostavljaju sadašnjim poteškoćama vezanim uz likvidnost i zaduženost i navodno su već sada bili spremni uložiti spomenutih 150 milijuna kuna. No konačni iznos rezultat je uklapanja u vlasnički udjel do 25 posto odnosno dvojbi oko tumačenja zakonskih odredbi vezanih uz status zajedničkog djelovanja (neki fondovi i s njima povezane financijske institucije od prije su dioničari Dalekovoda).

Cilj fondova, dakako, nije i ne može biti preuzimanje Dalekovoda. Hoće li ove godine možda od strane mirovinaca biti još jedna runda upisa dionica, ostaje vidjeti nakon konzultacija s regulatorom. Javna ponuda zasad očito nije u planu, jer osim što taj postupak duže traje, priprema IPO-a skuplja je nego aranžman s 'kvalificiranim ulagateljima', a procjenjuje se i da trenutno (domaća) potražnja malih ulagača ili malih dioničara ne bi bila osobito velika. Kapitalno jačanje jedna je od osnovnih pretpostavki za provedbu opsežna plana restrukturiranja (uključujući poboljšanje financijske strukture i ročnosti obveza) i redefiniranja strategije Dalekovoda.

Strategijski zaokret, među ostalim, podrazumijeva manje oslanjanje na državne infrastrukturne projekte i veće oslanjanje na izvozne poslove te ulaganja u obnovljive izvore energije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi