PREGOVORI O KOLEKTIVNIM UGOVORIMA

'Za ovu vladu Ivan Šuker je dobroćudni čiča!'

11.06.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Sindikati obrazovanja priključit će se pregovorima s Vladom o izmjeni Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe. Odlučili su to na današnjem sastanku Vilim Ribić, Branimir Mihalinec i Zvonimir Laktašić, predsjednici tri granska sindikata koji se nisu odazvali na prvu rundu pregovora u Banskim dvorima prošli tjedan

Tri čelnika i dalje su vrlo kritična prema Vladi jer smatraju da se postavila ucjenjivački i arogantno prema sindikatima. Najoštriji je Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

'Radi se o neozbiljnom, nekompetentnom društvu koje ne zna što može, a što ne može. Oni nisu svjesni posljedica! Postavili su se nasilnički i arogantno, ali mi smo im spremni uzvratiti! Za njih je Ivan Šuker dobroćudni čiča', tvrdi Ribić dodajući da im Vlada može sve uzeti, ali tada riskira val radničkih tužbi i ogromne dugove koji će srušiti državne financije.

Za njega je neprihvatljivo to da im Vlada dira u plaće preko smanjenja dodataka za minuli rad jer, objašnjava, to ne bi bilo moralno s njezine strane.

'Koliko se sjećam, u predizbornoj kampanji su obećali da neće smanjivati plaće zaposlenima u javnom sektoru. Osim toga, barem prema njihovim najavama, neće se pogoršati gospodarske okolnosti. Eto, mi im vjerujemo kad kažu da će BDP rasti u ovoj godini', kaže Ribić.

Vladin prijedlog koji osim smanjenja dodatka za minuli rad sa 0,5 na 0,3 posto uključuje rezanje dnevnica sa 170 na 150 kuna i neisplatu božićnice za ovu godinu neprihvatljiv je i za Branimira Mihalineca, čelnika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Uvjeren je da će isti stav imati i članovi i povjerenici njegovog sindikata kojima je preko sindikalne internetske stranice već poručio da 'počinje vrijeme za sindikalnu akciju i pripreme za obranu naših prava'.

'To je moje osobno mišljenje. Pregovorima smo odlučili pristupiti jer želimo čuti argumente Vlade. Dosad nisam vidio nijednu ozbiljnu analizu', objašnjava Mihalinec.

I on smatra da Vlada 'luta', a prvi sastanak u Banskim dvorima, na koji su se odazvali sindikati iz zdravstva (bez Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara), kulture i socijalne skrbi, naziva 'manipulacijom' jer ga Vlada nije željela odgoditi iako na njega nisu, ističe, iz opravdanih razloga mogli doći on i kolege koji predstavljaju tri četvrtine zaposlenih u javnom sektoru