TRIBINA U OSIJEKU

Za obnovljive izvore energije iz domaće pameti

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 29.05.2012 15:35
  • Objavljeno 29.05.2012 u 15:35
vjetroelektrane pag

vjetroelektrane pag

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dijana Vuleta / EPEHA

Predavači na jučerašnjoj tribini o budućnosti hrvatske energetike na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku zauzeli su se za razvoj projekata obnovljivih izvora energije uz prevladavajuća domaća ulaganja i tehnologiju. Zdenko Šimić, profesor zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva i predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva, naglasio je i prednosti nuklearne energije u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Diana Međimorec iz tvrtke HEP obnovljivi izvori energije studentima je podvukla mogućnosti domaće industrije, koja proizvodi suvremenu opremu i tehnologiju u tom području energetike

Domaća znanja, industrija i tehnologija, objasnila je Međimorec, trebala bi imati više koristi od razvoja održive energetike, a ne samo inozemni ulagači i uvoz. 'Razvojem sektora obnovljivih izvora energije Europska unija zapravo poziva na novu industrijsku revoluciju', poručila ja Međimorec osječkim studentima elektrotehnike.

Tome u prilog navela je da Europska unija u sljedećih dvadeset godina u istraživanje i razvoj obnovljivih izvora energije namjerava uložiti 50 milijardi eura. Koristi od tog zamaha morale bi imati naše proizvodne tvrtke poput – Končar koji proizvodi vjetroagregate, 3. maj, Brodosplit, Dalekovod i STS metal sa stupovima i mjernim stupovima, Đuro Đaković i Centrometal s kotlovima za elektrane na biomasu ili Solvis i Solaris, koji proizvode fotonaponske panele za iskorištavanje energije Sunca u proizvodnji struje.

Međimorec i Šimić složili su se u kritici pretjeranog interesa investitora u obnovljive izvore energije, koje privlače visoke poticajne cijene pri prodaji struje državi. Prema planiranim i registriranim projektima pri Ministarstvu gospodarstva, taj interes nekoliko puta premašuje namjeru Republike Hrvatske o udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. godine.

'Istovremeno, mi plinificiramo Dalmaciju', upozorio je Šimić, koji smatra da bi potrebnije bilo ulagati u energetsku učinkovitost, hidroenergiju i grijanje na Sunčevu energiju.

'Danas se pitanje nuklearne energije nameće kao tabu tema o kojoj javnost raspravlja kao i o sportu. Međutim, zaboravlja se na prednosti', ocjenjuje Šimić. Prema njemu, te prednosti su u suvremenoj sigurnoj tehnologiji, smanjenju utjecaja na klimatske promjene prvenstveno smanjenjem emisija stakleničkih plinova i sigurnom sirovinom, uranom, za dobivanje pogonskog goriva.

Prethodno, profesor osječkog ETF-a Damir Šljivac istakao je da nuklearna energija danas u svijetu osigurava 13,5 posto električne energije te da sve dobre opcije za njezino dobivanje u Hrvatskoj treba uzeti u obzir iznijevši podatak o uvozu više od 50 posto struje u Hrvatsku tijekom siječnja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi