RADNICI NA RUBU IZDRŽLJIVOSTI

Za kredit Gaju – banka odgovara sutra!

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 30.11.2011 21:39
  • Objavljeno 30.11.2011 u 19:04
Slatinski gaj

Slatinski gaj

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Radnici slatinskog Gaja na rubu su izdržljivosti, a za kredit toj tvrtki banka odgovara sutra

'Ne mogu više' – zajecala je pred novinarima jedna od bivših radnica slatinskog Gaja nakon danas održanog skupa radnika. Dok je prepričavala poruke novih vlasnika radnicima, i to sa sastanka koji je ovoga puta bio zatvoren za javnost, govorila je smireno, pribrano. 'Nema ničega novog – trebamo čekati rezultate sutrašnjih pregovora s bankom', međutim, na upit novinara kako podnosi vrijeme neizvjesnosti – nenadano je briznula u plač pokušavajući suvislo opisati situaciju u kojoj se zatekla.

'Teško mi je jako, to nemojte ni pitati. S bolesnim djetetom možete misliti kako mi je, od drugog sam mjeseca bez plaće – ne mogu više', rekla je i objasnila da joj dijete boluje od 'teške bolesti mišića' zbog čega je lani bilo na operaciji u Zagrebu. Nažalost, ni ostalim bivšim radnicima Gaja nije bolje. Svatko od njih breme potpune neimaštine i krajnje neizvjesnosti pokušava podnijeti na svoj način nadajući se što skorijem pozitivnom ishodu. Ipak, strpljenje je došlo svom kraju i malo tko od njih vjeruje u pozitivan ishod cijele priče. Sutrašnji pregovori s bankom dat će im nove podatke, međutim, to im neće pomoći u preživljavanju idućeg razdoblja. Stoga već dulje vrijeme među njima postoji grupa nezadovoljnika koja je, unatoč savjetima sindikata da to ne čine, spremna pokrenuti stečaj.

Paško Vela, suvlasnik i generalni direktor Gaja u javnost je već iznio podatak da će proizvodnja krenuti čim bude postignut dogovor s bankom. Tada će, rekao je, u prvoj fazi biti pozvano nekoliko desetaka radnika. Svjestan je težine situacije i stanja u kojem se nalaze radnici, međutim, određene procedure, dodao je, moraju proći. Danas nije bio raspoložen za izjave novinarima, usput komentirajući kako ne želi ugroziti 'već dobivene kredite'. Tek je zamolio novinare da pišu u interesu Gaja jer, smatra, negativni komentari mogu narušiti ionako teško stečene pozicije u ponovnom poslovanju.

Goran Šoić, vlasnik Gaja također nije bio spreman za dulje izjave. Pozitivnim je tonom poručio novinarima da 'ništa ne želi prejudicirati' te da će prave informacije uslijediti vrlo brzo.

'Predstavljeni projekt novih vlasnika još je u fazi realizacije i očekuje se pozitivno rješenje. Rečeno je da će u idućih nekoliko dana biti rečeno kada će i kako tvrtka točno početi raditi. Nama je to, uz obećanu isplatu zaostalih plaća najvažnije', rekao je Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a. Riječ je o četiri i pol neisplaćene plaće iz vremena bivše Uprave i vlasnika koje je Šoić pristao preuzeti na sebe kupnjom Gaja.

Orešković je i dalje voljan vjerovati novim vlasnicima jer zna da na tome ozbiljno rade, a i založili su velik dio svoje imovine kako bi dobili kredit i pokrenuli proizvodnju. 'Ako se to ne dogodi, u velikom smo problemu, onda smo prevareni i izmanipulirani, ali u nekim je situacijama najbolje pokazati strpljenje, jer, stečaj definitivno nije rješenje', dodao je i poručio radnicima da trebaju biti strpljivi još nekoliko dana. Sindikat neće poduzimati nikakve mjere dok ne stigne odgovor o sredstvima, a za to, naglasio je, neće trebati čekati još dugo. Dodao je kako su svi potrebni dokumenti već predani banci te da je sada samo riječ o 'njihovom međusobnom dogovoru'.

Vinco Gazdik

Vinco Gazdik

Izvor: tportal.hr / Autor: Vinco Gazdik

Komentirajući primjedbu jednog od novinara da je sinoć na HDZ-ovom predizbornom skupu rečeno da netko treba odgovarati za stanje u Gaju, Orešković kaže da će odgovarati 'oni koji za to prozivaju'. 'Za Gaj bi prvo trebali odgovarati koji su to rekli. Mislim na lokalne političare koji su Gaj doveli u ovu situaciju predavši ga, nakon stečaja, nesposobnim ljudima. Ti trebaju odgovarati i držim da će tako i biti', zaključio je.

Osim što će sutra biti poznato je li banka pozitivno odgovorila na zahtjev za kredit ili ne, dio bi se nezadovoljnih radnika koji priželjkuju stečaj, ujutro mogao okupiti ispred ulaza u tvrtku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi