ZDRAVKO MARIĆ

'Za četiri do pet mjeseci spremni smo za poreznu reformu'

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 03.03.2016 13:14
  • Objavljeno 03.03.2016 u 12:34
zdravko marić

zdravko marić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

U izlaganju na znanstvenom skupu 'Mogućnost djelovanja monetarne i fiskalne politike u maloj i otvorenoj ekonomiji', u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB) u četvrtak, ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je zadovoljan postavljenom proračunskom politikom za ovu godinu. Uvjeren je kako je proračunom poslana jasna poruka da javni dug predstavlja najveći rizik za makroekonomsku stabilnost

'Čuju se poruke da smo trebali krenuti ambicioznije, a opet i kako je i ovo već ambiciozno. Moje mišljenje je da nismo tako loše ni počeli. Za ovu godinu smo postavili jasan okvir, kojeg se i dalje držim, da proračunski deficit mora biti unutar tri posto BDP-a. To je dobra osnova za to da fiskalnu politiku postavimo na zdrave noge', istaknuo je Marić.

Ocijenio je kako situacija na vanjskim tržištima kapitala nije idilična za Hrvatsku, bez obzira na to što su na snazi povijesno niske kamatne stope.

'To se baš ne odražava na Hrvatsku. Zadužujemo se skuplje od Mađarske ili Slovačke', naglasio je Marić.

Ponovio je kako ove godine Vlada neće zadirati u porezni sustav. Mišljenja je da su porezne intervencije bivših vlada zbog recesije i smanjenja porezne baze čitav porezni sustav učinile previše kompleksnim. Ipak, najavio je kako će za četiri do pet mjeseci Vlada biti spremna i za porezne reforme

Marić je na kraju istaknuo da ga tek čeka pravi posao nakon što Sabor usvoji proračun za ovu godinu.

'Svjesni smo brojnih strukturnih mana s kojima se susreću gospodarstvo i društvo u cjelini. Tu su mirovinski sustav, plaće, zdravstvo, socijalni sustav i subvencije na koje moramo djelovati', rekao je Marić.

Znastveni skup u HNB-u bio je organiziran u spomen na Peru Jukića, profesora Ekonomskog fakulteta i bivšeg guvernera od 1992. do 1996. godine. Skupu su prisustvovali, među ostalim, bivši premijer Nikica Valentić, bivši ministari financija Mato Crkvenac i Borislav Škegro i nekdašnji guverner Željko Rohatinski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!