BESPOVRATNE POTPORE

Za 12 poduzetničkih inkubatora 8 milijuna kuna

19.09.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Dvanaest projekata dobilo je bespovratnu potporu u ukupnom iznosu od 8,02 milijuna kuna za mjeru 'Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori', u sklopu programa Poduzetnički impuls, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras

Na natječaj, koji je još u tijeku, stigla je 31 prijava, od čega je 25 prošlo administrativnu provjeru, a šest nije.

Od prijava koje su prošle provjeru 14 je ocijenjeno pozitivno, a 12 ih je dobilo bespovratne potpore, dva projekta prolaze provjeru budžeta, a za šest projekata još je u tijeku ocjenjivanje.

Procjenjuje se da bi tih osam projekata do kraja godine trebala dobiti potporu za što je osigurano 6,9 milijuna kuna, jer je za potporu i unaprjeđenje tehnoloških parkova i poduzetničkih inkubatora u skopu Poduzetničkog impulsa osigurano ukupno 15 milijuna kuna.

Među 12 projekata koja su dobila potporu najniži iznos potpore je 149,6 tisuća kuna, najviši 1,4 milijuna kuna, odnosno prosječan je iznos potpore 668,8 tisuća kuna.

Udio poduzetnika u financiranju projekata za koje su odobrene potpore je između 25 i 36,99 posto.

Ukupna je vrijednost 12 projekata 10,7 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna kuna vlastitih sredstava poduzetnika, a 8,02 milijuna kuna su bespovratne potpore.

Maras je rekao kako 12 projekata kojima su dodijeljene potpore obuhvaćaju čitavu zemlju, odnosno prostiru se od Dubrovnika, Istre, Varaždina pa sve do Vukovara. Posebno je zadovoljan što će se poduprijeti šest inkubatora na području Slavonije u koju se, kako je rekao, zadnjih godina, točnije od rata malo investiralo.

Očekuje se da će u okviru tih inkubatora nešto manje od 200 tvrtki krenuti s radom već ove i početkom sljedeće godine te da će biti zaposleno nešto manje od tisuću ljudi.

Kada se mjera napravi do kraja, odnosno, kada se dodijeli još preostalih 6,9 milijuna kuna taj broj će biti puno veći, kazao je Maras koji je danas sa predstavnicima pet projekata potpisao ugovore.

Bespovratna sredstva dobili su Poduzetnički inkubator OSVIT-zadruga iz Donjeg Miholjca, Istarska razvojna agencija-Tehnološki inkubator Metris, Dubrovačka razvojna agencija-Poduzetnički inkubator Tvornica ideja, Tehnološki park Varaždin, Grad Belišće-Poduzetnički inkubator, Poduzetnički inkubator BIOS, Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Terra Tehnopolis Osijek, Industrijski park Nova Gradiška, Koprivnički poduzetnik, Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Vinkovci.