područje 'medvjeda'

Wall Street peti dan u padu, ulagači se boje da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju

15.06.2022 u 07:10

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u utorak, peti dan zaredom, jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će američka središnja banka biti agresivna u povećanju kamatnih stopa kako bi suzbila inflaciju

Dow Jones skliznuo je 151 bod ili 0,50 posto, na 30.364 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,38 posto, na 3.735 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,18 posto, na 10.828 bodova.

Najveća svjetska burza pod pritiskom je od petka, kada je objavljeno da su u svibnju potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle neočekivano snažnih 8,6 posto, što nije zabilježeno više od 40 godina.

Zbog toga su splasnule nade da je inflacija u travnju dosegnula vrhunac, a zbog nepopustljivo visoke inflacije, ulagači se plaše da će Fed biti agresivniji nego što se očekivalo u zaoštravanju monetarne politike.

Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u rasponu od 0,75 do 1 posto, a procjenjivalo se da će ih u lipnju i srpnju, a možda i rujnu dodatno povećati za po 0,50 postotnih bodova.

No, sada se špekulira da bi u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda mogli povećati kamatu za 0,75 postotnih bodova, što očekuju i analitičari niza banaka, uključujući JP Morgan i Goldman Sachs.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da za to postoji čak 90 posto izgleda, dok su još prošloga tjedna izgledi za to iznosili oko 4 posto.

Ulagači se plaše da bi agresivno povećanje kamata Feda moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Zbog toga je S&P 500 indeks pao peti dan zaredom, što je njegov najduži negativni niz od početka siječnja, pa je zaronio još dublje u područje 'medvjeda', odnosno 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Nasdaq indeks u minusu je, pak, oko 33 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu, a Dow Jones oko 17 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 7.187 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,91 posto, na 13.304 boda, a pariški CAC 1,20 posto, na 5.949 bodova.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Azijski burzovni indeksi u različitim smjerovima

Na azijskim se burzama indeksi u srijedu kreću u različitim smjerovima, pa su tako kineska tržišta porasla, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima, dok su ostala pala jer se očekuje agresivno povećanje kamata američkog Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 0,3 posto, no i dalje je na velikom gubitku od početka tjedna.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 1,8 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, oko 1,4 posto.

Rast kineskih burzi zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo makroekonomskim podacima, koji ukazuju na oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva, nakon što je zbog strogih mjera protiv covida-19 rast bio usporen.

Jutros je objavljeno da je industrijska proizvodnja u svibnju porasla 0,7 posto, dok su analitičari očekivali daljnji pad, nakon 2,9-postotnog pada mjesec dana prije.

Potrošnja u trgovini na malo pala je, pak, u svibnju 6,7 posto, manje u odnosu na 7,1 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. U travnju je potrošnja pala oko 11 posto.