rIJETKA POJAVA

Službeno smo ušli u 'medvjeđe tržište', evo što to zapravo znači i kolike su šanse da je pred nama uvod u dugotrajnu recesiju

14.06.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Glavni američki dionički indeks, S&P 500, drugi put u posljednje dvije i pol godine pao je u takozvani 'bear market', odnosno medvjeđe tržište. Nakon iznimnog rasta u posljednje dvije godine vrijednost dionica naglo je pala, prešavši zabrinjavajući prag, te posredno nagovještavajući nezahvalnu ekonomsku situaciju diljem svijeta. No što je to uopće medvjeđe tržište?

Medvjeđe tržište podrazumijeva pad vrijednosti dionica od barem 20 posto u odnosu na zadnje najviše vrijednosti. Prilično je to rijetka pojava, ali kada dođe do nje, ona obično nagovještava recesiju. Do rasprodaje dionica od početka siječnja, kada su ekonomski pokazatelji bili puno optimističniji i kada je tržište dionica došlo do svog vrhunca, došlo je uslijed porasta zabrinutosti zbog visoke inflacije, rata u Ukrajini, pandemije covida-19 i pokušaja FED-a, sustava federalnih rezervi koji kontrolira i regulira financijske i monetarne institucije i tržište SAD-a, da obuzda američku inflaciju.

Posljednji put kad je došlo do toga, zbog širenja pandemije covida-19 diljem svijeta, zabilježeno je najkraće razdoblje medvjeđeg tržišta u povijesti. Dionice su početkom 2020. izgubile trećinu svoje vrijednosti u 33 dana, no bilo je potrebno samo šest mjeseci da se oporavi burzovni indeks S&P, i to iz pomoć pandemijskih poticaja i hitnog djelovanja FED-a, objašnjava NYT.

Ovaj put pad vrijednosti dionica mogao bi biti puno dugotrajniji i mogao bi ugroziti ekonomsku stabilnost mnogih. Vrijednost dionica je, naime, velikim dijelom pala zbog toga što je FED ukinuo financijske poticaje i podigao kamate kako bi se obračunao s inflacijom.

Ulagači su zabrinuti da će FED biti prisiljen ograničiti gospodarski rast kako bi zaustavio inflaciju, što bi posljedično moglo izazvati recesiju. Ipak, iako recesija često slijedi nakon medvjeđeg tržišta, ne znači nužno da jedno uvijek mora uzrokovati drugo. U 60-im godinama 20. stoljeća bilo je više medvjeđih tržišta koja nisu imala recesiju kao popratni efekt, ali treba uzeti u obzir to da je ekonomija tada strukturno bila puno drugačija.

Promatra li se američko gospodarstvo, ne misle baš svi da je recesija neminovna. Pozitivno je to što potražnja nije toliko slaba, potrošnja se i dalje zadržala, nezaposlenost je na najnižim razinama u posljednjih 50 godina, a tržište nekretnina je i dalje stabilno.

Američki dolar Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr Zheltobriukh / Alamy / Alamy / Profimedia

No Bloombergova anketa među američkim investitorima pokazuje da ih više od polovine očekuje recesiju u 2023. godini. Nakon pada američkih dionica počele su kliziti dolje i dionice u Aziji, Australiji i Europi. U posljednjih 50 godina medvjeđe tržište zabilježeno je samo sedam puta. Podaci se razlikuju od burzovnog indeksa do indeksa, ali promatra li se samo S&P 500, vidljivo je da je od Drugog svjetskog rata pao 12 puta i svih 12 puta istovremeno je došlo do recesije.

Američki FED odlučio je dignuti kamatne stope kako bi ublažio inflaciju, a Europska središnja banka je na zadnjem sastanku Vijeća odgodila odluku o povećanju kamatnih stopa za sljedeći mjesec.

Pojedina razvijena gospodarstva počela su usporavati, pa i ono kinesko, jer tamošnje vlasti opet idu prema lockdownu zbog politike nulte tolerancije na covid-19. Velika Britanija isto tako bilježi gospodarski pad drugi mjesec zaredom, pri čemu je inflacija u toj zemlji dosegla devet posto.