SVJETSKE BURZE

Wall Street pao četvrti dan zbog nesigurnosti ulagača i daljnjeg povećanja kamata

23.02.2023 u 07:42

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali četvrti dan zaredom jer su ulagači nesigurni, s obzirom da će zbog povišene inflacije američka središnja banka nastaviti podizati kamatne stope

Dow Jones skliznuo je 0,26 posto, na 33.045 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,16 posto, na 3.991 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,13 posto, na 11.507 bodova.

Ulagači su nesigurni jer su splasnule nade da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata, da će se ključna kamata zadržati ispod razine od pet posto i da bi već krajem ove godine, s popuštanjem inflacijskih pritisaka, mogao započeti ciklus smanjenja kamata.

Svi posljednji podaci pokazuju da je gospodarstvo vrlo otporno na agresivno povećanje kamatnih stopa Feda, što znači da bi inflacijski pritisci mogli ostati pojačani dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo. Zbog toga se procjenjuju da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 posto do srpnja, a na tim bi se razinama cijena novca zadržala do iduće godine.

Jučer objavljeni zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda nije promijenio ništa u tim procjenama. Zapisnik je pokazao da se čelnici središnje banke zalažu za daljnje povećanje kamata, ali i sporijim tempom nego lani, što su posljednjih tjedana i isticali u javnim nastupima.

'Jasno je da je Fed odlučan nastaviti ciklus povećanja kamata čak i u slučaju jačanja rizika od recesije. To je pokazao zapisnik Feda i to je pritisnulo tržište', kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 7.930 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 7.299 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,01 posto, na 15.399 bodova.

Azijski ulagači nesigurni, tehnološki sektor porastao

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje nesigurno jer se očekuje daljnje povećanje kamata Feda, no podršku tržištima pruža rast tehnološkog sektora, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Nvidie.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnih dana. Pritom su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji porasle su, pak, 1 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

  • +13
Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon dva dana pada, tržištima je podršku jutros pružio rast tehnološkog sektora, nakon što je Nvidia sinoć objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate. Cijena dionice tog tehnološkog diva porasla je devet posto, dok je terminski Nasdaq indeks u plusu 0,9 posto.

Podršku tržištima pružila je i južnokorejska središnja banka koja je, nakon godinu dana neprestanog povećanja kamata, na današnjoj sjednici odlučila ostaviti kamate nepromijenjene.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,13 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 134,90 na 134,80 jena. No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0610 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0655 dolara.

Cijene nafte su pak, porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,38 posto, na 80,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,49 posto, na 74,30 dolara.