NIŠTA OD MEGA BURZE

Wall Street i Frankfurt odustali od spajanja

03.02.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Frankfurtska burza i njujorški Wall Street (Deutsche börse i NYSE Euronext) odustali su od spajanja nakon što je Europska komisija stavila veto na sporazum. Komisija je blokirala sporazum zbog zabrinutosti da bi novoformirana kompanija mogla imati monopolsku poziciju u trgovini određenim izvedenicama

Iz NYSE Euronexa priopćili su da su se obje kompanije, u svjetlu odluke Europske komisije da blokira predloženi sporazum o integraciji, dogovorile da zajednički otkažu sporazum o poslovnoj kombinaciji, koji su prvobitno potpisale 15. veljače 2011. godine.

Europska komisija u srijedu je donijela odluku o vetu, uz obrazloženje da bi takvo spajanje dovelo do monopolističkog položaja u segmentu trgovanja određenim izvedenicama

'Tržište dionica čini samu srž financijskog sustava pa je zato od ključne važnosti za čitavu europsku ekonomiju da ono ostane konkurentno. Pokušali smo naći rješenje za taj problem, ali ništa od onoga što smo smislili nije omogućilo da nestane zabrinutost oko mogućeg monopola', rekao je europski povjerenik za konkurentnost Joaquin Almunia

Jedan od glavnih razloga sprečavanja velikog dogovora je odbijanje Deutsche Börse i NYSE Euronexta da prodaju dijelove koji dovode do prevelike koncentracije na tržištu.

'Ovo je mračni dan za Europu i njezinu buduću konkurentnost na svjetskim financijskim tržištima', izjavio je Reto Francioni, šef Deutsche Börse, nezadovoljan odlukom komisije.

Iz NYSE Euronexta, koji u svom sastavu ima njujorški NYSE i burze u Parizu i Amsterdamu, priopćili su da se odluka Europske komisije 'temelji na bitno drukčijem razumijevanju tržišta izvedenica'.

Između ostaloga, Europska komisija tražila je da NYSE odustane od natjecanja za preuzimanje burze ICE i Nasdaqa vrijednog 11,3 milijarde dolara.

Analitičari smatraju da će nakon raskida sporazuma burza u Frankfurtu ostati bolje poziconirana od američkog rivala, jer je aktivna u širokom nizu aktivnosti, od napredne elektronske platforme za trgovanje dionicama Xetra do tržišta izvedenica Eurex i snažne klirinške podružnice Clearstream u Luxemburgu.

U nerealiziranom spajanju dioničari Deutsche Börse trebali su dobiti 60 posto udjela u novoj kompaniji, a dioničari NYSE Euronexta 40 posto.