srpanj se bliži

Vujčiću, Švaljek i dvojici viceguvernera završava mandat. Hoće li dobiti novi?

13.03.2024 u 07:41

Bionic
Reading

Uz Borisa Vujčića, mandat istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću

Guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Borisu Vujčiću u srpnju istječe drugi šestogodišnji mandat, a prvi istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću. Što će biti s njima, odnosno hoće li dobiti nove mandate, ako ih žele, ili će ih Sabor smijeniti, odnosno imenovati nekog drugog.

No, Sabor se uskoro raspušta zbog skorih parlamentarnih izbora pa će o daljnjoj sudbini guvernera i njegovih suradnika očito odlučivati neki novi saziv i moguće neka nova parlamentarna većina.

Vujčić je na neki način već dao do znanja da želi i treći mandat te je na novinarska pitanja na tu temu u pravilu odgovarao da samo radi svoj posao, a o tome kako ga radi odlučivat će drugi. Na upit Novog lista o željama za ostankom na čelnim pozicijama iz HNB-a su poslali zajednički odgovor guvernera, zamjenice guvernera i viceguvernera Hrvatske narodne banke. U njemu su naveli da su 'koncentrirani na obavljanje posla na najbolji mogući način, svatko u svojem resoru', te da je 'na drugima je da ocijene kvalitetu i rezultate rada'.

U nedavnom intervjuu za tportal, guverner Vujčić istaknuo je kako još uvijek ne osjeća zamor poslom:

'Zbog toga što smo ušli u eurozonu moj posao se promijenio. Od guvernera koji vodi Savjet HNB-a, koji upravlja monetarnom politikom Hrvatske, postao sam jedan od članova Upravljačkog vijeća Europske središnje banke, koje donosi odluke o politici druge najvažnije valute u svijetu. To je vrlo izazovno, zanimljivo i uživam u tome. Drugima ostavljam da procijene kako radim svoj posao', rekao je Vujčić.

Boris Vujčić o tome želi li i dalje biti guverner HNB-a Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube