NEMA VIŠE ZLATNIH PADOBRANA

Vujčić strogo ograničio bankarske bonuse

04.06.2013 u 12:55

Bionic
Reading

Nedugo nakon što je europski parlament postigao dogovor o rezanju bankarskih bonusa, Hrvatska narodna banka propisala je stroge kriterije za nagrađivanje bankarskih menadžera, koji predviđaju i ukidanje odnosno povrat isplaćenih nagrada u slučaju lošeg poslovanja

Nakon što je u travnju izmijenjen Zakon o kreditnim institucijama, Hrvatska narodna banka jučer je objavila 'Odluku o primicima radnika', kojom se detaljno uređuje politika plaća u hrvatskim bankama u skladu s pravilima Europske unije.

Za politiku primitaka nadležan je nadzorni odbor banke, koji svake godine odlučuje o ukupnom iznosu varijabilnih primitaka (bonusa) za sve radnike te pojedinačno za članove uprave i osobe odgovorne za rad kontrolnih funkcija.

Kod formuliranja politike primitaka HNB zahtijeva da ta politika spriječi tzv. moralni hazard odnosno da destimulira bankarske menadžere u preuzimanju neprimjerenih rizika kako bi ostvarili što više bonuse.

Da bi se to postiglo, uvedeno je striktno ograničenje bonusa na visinu jedne fiksne plaće. Iznimno, menadžeri mogu dobiti viši bonus i to maksimalno do visine dvostrukog iznosa fiksnog dijela ukupnih primitaka ako to odobri skupština dioničara tročetvrtinskom većinom.

Kako bi se onemogućila praksa tzv. zlatnih padobrana, nagrade menadžerima više ne smiju biti zagarantirane, već moraju biti vezane uz uspješnost poslovanja odnosno ostvarivanje postavljenih ciljeva.

A u slučaju lošeg poslovanja predviđeno je smanjivanje, ukidanje ili čak povrat isplaćenih varijabilnih primitaka ili prava. Tako oštre mjere primjenjivat će se na bankare za koje se utvrdi da su neposredno odgovorni za aktivnosti koje su rezultirale značajnim gubicima za kreditnu instituciju.

Kako bi se bankarski bonusi što čvršće vezali uz uspješnost, najmanje 50 posto bonusa mora se sastojati od dionica ili drugih financijskih instrumenata, čija cijena na tržištu odražava kvalitetu poslovanja financijske institucije.

Mjere koje je uvela Hrvatska narodna banka dio su europskog regulatornog okvira poznatog pod nazivom Basel III kojim se pooštravaju kriteriji poslovanja banaka. Uz ograničavanje menadžerskih bonusa, ključne mjere kojima Basel III nastoji spriječiti izbijanje novih bankarskih kriza usmjerene su na zahtjeve za povećanje jamstvenog kapitala banaka.