SVJETSKE BURZE

Mali ulagači s Reddita okrenuli se srebru, je li ovaj plemeniti metal uistinu podcijenjen?

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 04.02.2021 09:21
  • Objavljeno 04.02.2021 u 09:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Olaf Speier / Alamy / Alamy / Profimedia

Cijena srebra na svjetskim burzama u ponedjeljak ujutro doživjela je rast više od osam posto u odnosu na petak, što signalizira novi trend rasta cijene ovog plemenitog metala za koji mnogi smatraju da je proteklih godina bio podcijenjen

Unatoč aktualnom rastu, cijena unce srebra još uvijek je znatno niža od razine koju je dosegla za vrijeme prošle ekonomske krize.

Mali investitori glavni razlog porasta cijene srebra

Ono što ovu situaciju čini posebno zanimljivom činjenica je da iza novog porasta cijene stoje pretežito mali ulagači koji su uvidjeli podcijenjenost srebra na tržištu. Naime ovaj trend započeo je na društvenoj mreži Reddit te je prošli tjedan došla u središte pažnje financijskih analitičara nakon što su doveli do rasta cijene dionice Gamestopa od više od 2000 posto, prenosi CNN.

Ako se sličan scenarij ponovi na tržištu srebra, sljedećeg na radaru velikog broja malih investitora, postavlja se pitanje do koje bi razine njegova cijena mogla ići, a neki investitori spominju čak i iznos od 1000 dolara po unci, prenosi Kitco. Iako je toliki porast cijene malo vjerojatan, mnogi su isto govorili i za dionice Gamestopa pa je ispalo da su u krivu.

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi smatraju da je srebro podcijenjeno jest činjenica da se u prirodi pojavljuje u količini koja je otprilike 19 puta manja od količine zlata, a cijena srebra trenutno je oko 62 puta manja od cijene zlata. Povijesno gledano, cijena srebra do 20. stoljeća bila je otprilike 15 puta manja od cijene zlata pa investitori smatraju kako trenutna cijena ne odražava pravu vrijednost te da bi trebala biti višestruko veća.

Čeka li nas nestašica srebrnih poluga i srebrnjaka?

Najpopularniji način ulaganja u srebro kupnja je u fizičkom obliku, odnosno kupnja poluga i kovanica izrađenih od tog plemenitog metala. Najveći svjetski trgovci plemenitih metala poput SD Bulliona, JM Bulliona i Apmexa bilježe ogroman rast potražnje za srebrnim polugama i srebrnjacima, zbog kojeg nisu u mogućnosti na vrijeme isporučiti svu traženu robu, prenosi Bloomberg.

Situacija u Hrvatskoj nije puno drugačija, pa tako i BankaZlata.com - vodeći trgovac plemenitih metala u Hrvatskoj - bilježi velik rast potražnje za proizvodima od srebra. Velika prednost srebra naspram zlata je to što je cijena srebra znatno manja, pa su poluge i srebrnjaci cjenovno znatno pristupačniji većini investitora od zlata.

Josip Kokanović, operativni direktor BankeZlata.com, tvrdi kako je potražnja za srebrom skočila zadnjih tjedana, ali da su za to bili pripremljeni te su na vrijeme od talionica osigurali nesmetanu isporuku poluga i kovanica kako bi mogli pokriti ukupnu potražnju u Hrvatskoj:

'Trenutno svjedočimo rastu cijene srebra koji bi se mogao nastaviti u narednom periodu pa ne iznenađuje povećana potražnja koju bilježimo ovih dana. Ponukani iskustvom iz proljeća prošle godine, kad je na tržištu zlata došlo do velike nestašice zbog ogromne potražnje koja je vidljiva i danas, na vrijeme smo osigurali opskrbu srebra kako bismo bili spremni za ovakav scenarij', pojašnjava Kokanović.

U svakom slučaju, jedno je sigurno: pred nama se nalaze zanimljivi dani na tržištu plemenitih metala, a ovog puta najviše bi mogli profitirati upravo oni investitori koji u svojem portfelju drže investicijsko srebro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!