ide u dax

Vrijednost njemačkog proizvođača oružja Rheinmetalla od početka rata u Ukrajini skočila na više od deset milijardi eura

20.03.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall bit će u ponedjeljak uvršten u indeks Frankfurtske burze DAX zahvaljujući udvostručenoj tržišnoj kapitalizaciji od početka rata u Ukrajini.

Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla trenutno se procjenjuje na 10,4 milijarde eura. Cijena dionice mu se više nego udvostručila od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Kompanija je osnovana daleke 1889. godine i proizvodila je streljivo za Njemačko carstvo, a bila je ključan dobavljač oružja za njemačku vojsku i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, kada je privremeno nacionalizirana.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Njezina dionica dosegnula je krajem siječnja rekordnu vrijednost, a tržišna kapitalizacija poskočila na nekih 10 milijardi eura nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz odlučio u Ukrajinu poslati tenkove koje Rheinmetall proizvodi u suradnji s Krauss-Maffei Wegmannom.

Poslovno izvješće za 2022. godinu, objavljeno krajem prošlog tjedna, pokazalo je vrijednost nerealiziranih narudžbi od 26,6 milijardi eura, najveću otkada je osnovana.

U ovoj godini očekuju brzi rast poslovanja budući da europske zemlje povećavaju potrošnju na vojsku zbog rata u Ukrajini.

"Želimo da naši proizvodi sudjeluju u povećanoj potrošnji na vojne kapacitete", rekao je prošli tjedan izvršni direktor Armin Papperger u sjedištu tvrtke u Duesseldorfu. Rheinmetall je u 2022. u prosjeku imao 24.800 zaposlenih, što je oko 1.100 više nego u godini ranije. U ovoj godini izvršni direktor planira zaposliti još tri tisuće radnika.