podaci hnb-a

Vrijednost nacionalne referentne stope i dalje vrlo blago pada ili stagnira

29.08.2022 u 15:48

Bionic
Reading

Vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS) uglavnom vrlo blago padaju ili stagniraju, pokazuju nove vrijednosti NRS-a za drugo tromjesečje ove godine koje je u ponedjeljak objavila Hrvatska narodna banka (HNB)

Usporedba novih podataka s podacima za prvo tromjesečje ove godine pokazuje da su od 24 indeksa NRS-a svi ostali ili na istoj razini ili su se smanjili za jedan bazni bod (0,01 postotni bod) uz izuzetak eurskog indeksa (6M NRS3 EUR) koji se smanjio za dva bazna boda i dolarskog indeksa (3M NRS3 USD) koji se povećao za dva bazna boda, istaknuto je u HNB-ovom priopćenju.

Kada se gledaju dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima - šestomjesečni NRS-ovi vezani uz euro i kunu, njihove vrijednosti se nisu mijenjale pa vrijednost oba indeksa i dalje iznosi 0,08 posto, izvijestili su iz središnje banke.

Nacionalna referentna stopa (NRS) jest implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. HNB izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i štednih banaka.

Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama HNB-a četiri puta godišnje.