kraj priče

Vrhovni sud presjekao: Štrajk u Croatia Airlinesu je nezakonit

27.08.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Vrhovni sud je potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je nezakonit štrajk u Croatia Airlinesu.

U obrazloženju odluke piše je da sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine, stajalo je u obrazloženju Županijskog suda.

Sindikati Croatia Airlinesa uložili su žalbu Vrhovnom sudu na ranije donesenu odluku Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka. Štrajk je prvotno najavio sindikat ORCA.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL