no deal

Volkswagen odustaje od tvornice u Turskoj zbog sloma globalne potražnje

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 15:42
  • Objavljeno 01.07.2020 u 15:38
Volkswagen - ilustracija

Volkswagen - ilustracija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je u srijedu da zbog gospodarske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa odustaje od gradnje tvornice u Turskoj. Odluka je rezultat "sloma globalne potražnje za automobilima koji je uzrokovala koronakriza", objavili su iz VW-a.

Kompanija je nakanila graditi tvornicu u pokrajini Manisi na zapadu Turske i već je osnovala podružnicu koja je upisana u registar tamošnjeg trgovačkog suda s temeljnim kapitalom od oko 164 milijuna dolara.

U tvornici se trebalo proizvoditi do 300 tisuća automobila godišnje, uz otvaranje 4.000 novih radnih mjesta u regiji. Pandemija je pomrsila te planove.

U današnjem kontekstu stvaranje novih kapaciteta nije nužno, kazao je glasnogovornik VW-a. Svi planirani projekti vezani uz vozila bit će realizirani u postrojenjima unutar postojeće VW mreže, dodao je.

Gradnja tvornice u Turskoj prvi je puta obustavljena u listopadu 2019. zbog vojnog upada Turske u susjednu Siriju, koji je vladi u Ankari donio brojne kritike na račun kršenja ljudskih prava.