LINIĆ IPAK NIJE ZADOVOLJAN

'Volje i doprinosa banaka nije bilo!'

21.11.2013 u 15:33

Bionic
Reading

Ministarstvo financija i banke postigli su dogovor oko izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju i načina na koji će se smanjivati kamata na stambene kredite u 'švicarcima'. No iako će kamata ubuduće biti 3,23 posto, Linić dogovorom uopće nije zadovoljan

Iako je 3,2 ipak niža kamata, ministar financija Slavko Linić nije posve zadovoljan dogovor s bankama. 'Bio bih zadovoljan da su spustili na tri. Dakle, mogli su i više nego što smo se dogovorili. Očito je da te želje banaka nema. Kad gledam koliko menadžera u bankama podnosi novca, vidim da nije osnovni problem švicarac i sve ove mjere koje idu na smanjenje prihoda banke, s obzirom na olakšice. Da su malo manje smanjili prihode u menadžerskim strukturama, sigurno bi uštede bile veće nego što su ove. Prema tome, nisu ništa bitno pridonijeli. Idemo na ovo zato što je tada sigurno da će svakome pasti rata barem u švicarcima, da neće biti otpora, da neće biti sudskih natezanja. Prema tome, rješenje kojim nitko od nas nije zadovoljan. Volje i doprinosa banaka nije bilo i to je ono što mene razočarava', iskreno je rekao Linić novinarima u Saboru.

Da je država imala još prostora za snižavanje kamata, smatra i Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista. 'Hoće li građani što dobiti i koliko, to treba svaki građanin izračunati pojedinačno; ja nemam takav kredit; sasvim sigurno da je onima koji su grcali u dugovima svako smanjenje bolje nego zadržati ono što jest. Važno je da se rate neće povećavati, no zabrinjavajuće je koliko je Vlada krotka prema bankama i koliko je ministar Linić drčan pred kamerama, ali kad sjedne s bankarima, onda ipak popušta iako je već rekao da bankama više neće nikada popuštati. I ovaj put su napravili kompromis; građani će proći nešto bolje, a država je pokazala da ima instrumente kojima može prisiliti banke na drugačije djelovanje', rekao je Vukšić.

Banke, HNB i Vlada, odnosno trojka, mogli su se dogovoriti i prije šest mjeseci, tvrdi HDZ-ov Ivan Šuker.

'Najbolje za hrvatske građane je to da je postignut kompromis i da nema tužbi. I dalje ponavljam da ima puno hrvatskih građana koji su ostali bez posla, koji imaju kredite koji su vezani uz klauzulu na neku drugu valutu i ne mogu vraćati kredite isključivo zbog toga jer nemaju otkud. Svi zaboravljamo da ima puno ljudi koji su nekome bili jamci za kredit i da se njima isto tako plijeni imovine, dakle, i o tim ljudima treba razmišljati', kazao je Šuker.

Upitan je li ovaj dogovor uspjeh ministra financija Linića, HDZ-ovac Šuker rekao je: 'Ministar Linić da je to mogao napraviti ranije, on bi napravio. Očigledno je loptica prebačena u dvorište HNB-a, i mislim da se Hrvatska narodna banka morala otpočetka aktivnije uključiti u to, jer ona kontrolira rad banaka i tog sektora; ona na određeni način njima dirigira pravila igre, prema tome, ja sam cijelo vrijeme govorio da će se morati sjesti i dogovoriti, i postići rezultat.'