tportal analizira

Vodeći hotelijeri dobro se nose s inflacijom, ali troškovi ozbiljno ugrožavaju profitabilnost

14.06.2024 u 19:09

Bionic
Reading

Prošlogodišnji pokazatelji poslovanja vodećih hotelskih kompanija ukazuju na pozitivne trendove unatoč snažnim inflatornim pritiscima koji opterećuju poslovanje

Usprkos otežavajućim okolnostima, velike turističke grupacije i pojedine uspjele su ostvariti značajan napredak zahvaljujući oporavku turističke potražnje i unapređenju ponude.

Rast prihoda hotelijeri ostvarili su zahvaljujući prvenstveno povećanju cijena usluga i rastu prihoda po smještajnoj jedinici dok je popunjenost kapaciteta uglavnom stagnirala. S druge strane, razmjerno veći rast materijalnih troškova i troškova osoblja utjecali su na nižu profitabilnost sektora. Dodatni pritisak na profitne marže izazvao je i značajan rast troškova zakupa turističkog zemljišta.

Plava laguna predvodi veliku trojku

Valamar Riviera, najveća hotelijerska kuća po prihodu, lani je pretrpjela pad prihoda od gotovo 10 posto što je posljedica izostanka prihoda od prodaje imovine. No cijela grupacija, koja uključuje i tvrtku Imperial Riviera, zabilježila je solidan rast prihoda po stopi od 13,1 posto na 375,4 milijuna eura.

Poslovni prihodi porasli su 14,4% najvećim dijelom zahvaljujući povećanju prosječnih cijena od 13,5%, a nakon prethodnih značajnih ulaganja u razvoj portfelja. Prilagođena operativna dobit (EBITDA) porasla je za 6,2%, a uslijed snažnog rasta materijalnih troškova i troškova osoblja profitne marže su u blagom padu. Istovremeno, neto dobit grupe je porasla za 58,2% na 33,7 milijuna eura. Najbolje rezultate Valamar bilježi u segmentu premium proizvoda i kampinga.

Rovinjska Maistra, koja posluje u sastavu Adris grupe, čvrsto drži drugu poziciju s prihodima od 230,18 milijuna eura, uz godišnji rast od 15%. Zajedno sa zagrebačkim hotelima (HUP Zagreb) rovinjska grupa u prošloj je godini zabilježila 16,5 postotni rast poslovnih prihoda i 10 posto veću operativnu dobit, koja je dostigla 76 milijuna eura. Istovremeno, neto dobit je pala za 24 posto na 29,2 milijuna eura.

Grupa Plava laguna bilježi najbrži rast među vodeće tri grupacije. Kada se isključi jednokratna stavka (prodaja imovine), poslovni prihodi porečke grupe na godišnjoj razini bilježe rast od 23,3 posto (na 219,7 milijuna eura). Istovremeno, operativna dobit skočila je za 19,2 posto (na 86,7 milijuna eura). Glavni pokretač rasta je osjetno povećanje prihoda po smještajnoj jedinici, a značajan doprinos dolazi i od povećanja popunjenosti kapaciteta.

Sunce hoteli u zaletu

Od ostalih hotelijera s liste top 10 po intenzivnom rastu ističu se Sunce hoteli, koji pod brendom Bluesun Hotels & Resorts upravljaju s 11 hotela, kampom i zakupljenim objektom.

Lani su zabilježili rast prihoda po stopi od 19 posto (na 74,2 milijuna eura), a čista dobit im je gotovo udvostručena, dostigavši 4,49 milijuna eura.

S druge strane, negativne trendove bilježi Jadranka turizam. Uz stagnaciju prihoda, neto dobit ove malološinjske hotelska tvrtke je gotovo prepolovljena, a operativna dobit je smanjena za 20 posto.

Plava laguna i Jadranski luksuzni hoteli s najvišim maržama

Nastavak rasta troškova i u prošloj godini ograničio je povratak profitabilnosti sektora na predpandemijske razine. Turistički menadžeri ne očekuju značajniji porast profitabilnosti niti u duljem razdoblju od nerdnih pet godina.

Najvišu neto profitnu maržu (20,7%) lani je ostvarila Plava laguna, a od prosjeka znatno odskaču i Jadranski luksuzni hoteli s maržom od 19,5%.

Najslabiju profitabilnost ima opatijska Liburnija Riviera s neto maržom od 2,4 posto, a tek nešto bolja je Jadranka turizam (5,6%).

Neto plaće u rasponu od 1140 do 1796 eura

Prosječne plaće osoblja u hotelima lani su osjetno porasle. Među top hotelijerima najbolje su plaćeni zaposleni u Liburnija Riviera hotelima s prosjekom od gotovo 1800 eura.

U vodećim turističkim grupacijama prosjek plaća kretao se od 1200 do 1300 eura, a najslabije su bili plaćeni zaposleni u HUP-u Zagreb gdje je prosječna plaća iznosila 1140 eura.