SELJACI NA PANTOVČAKU

'Vode nas u EU kao da smo guske u magli!'

19.10.2010 u 15:52

Bionic
Reading

Nezadovoljni sveopćom situacijom u koju je doveden hrvatski seljak, predstavnici Koordinacije seljačkih udruga posjetili su danas predsjednika Josipovića koji ih je primio u svom Uredu na Pantovčaku. Predsjednika su upoznali s glavnim problemima koji tište seljake, od neisplaćenih poticaja pa do tijeka jesenske sjetve, zbog koje se seljaci zadužuju pod nepovoljnim uvjetima te zalažu svoju imovinu

'Unatoč svim obećanjima, poticaji za prošlogodišnju sjetvu još nam nisu isplaćeni. Sezona je jesenje sjetve i vremena za čekanje nema. Zbog neisplate potpora za proizvodnju za jesensku sjetvu seljaci su prisiljeni zaduživati se. Od banaka podižu kredite koji su krajnje nepovoljni, uz 11,5 posto kamate na godišnju proizvodnju, te pritom zalažu svoju teško stečenu imovinu, kuće i gospodarske zgrade', rekao nam je, po izlasku iz Ureda predsjednika, Josip Zmaić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga s područja Brodsko-posavske županije.

Istaknuo je da su na današnjem sastanku s predsjednikom Josipovićem zatražili da se utvrdi koliki će biti poticaji i kada će oni biti isplaćeni te da se sve to i zakonski definira jer, kako je rekao, bez odgovarajućeg zakona država seljacima formalno-pravno nikada ništa ne duguje i vlada sveopći kaos.
Seljaci su također nezadovoljni i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kojim se ovlasti daju jedinicama lokalne samouprave.

POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA JE DVOSTRUKO MANJA NEGO RATNE 1992.

'Tražimo izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer smatramo da se tom problematikom trebaju baviti stručna i kompetentna tijela, a ne lokalna samouprava gdje vlada anarhija pojedinaca', istaknuo je Zmaić.

Dodao je i da su seljaci očajni i zbunjeni jer u Hrvatskoj nema ni jasne vizije ni strategije poljoprivrede, koja zato krupnim koracima nazaduje. Potvrđuje to i zabrinjavajući podatak da je, kako tvrdi Zmaić, poljoprivredna proizvodnja danas dvostruko manja nego ratne 1992. godine. Seljaci su posebno nezadovoljni jer ne znaju što ih čeka u Europskoj uniji, budući da ih do sada nitko iz nadležnih institucija nije o tome konkretno informirao.

'U EU-U ĆEMO BITI NERAVNOPRAVNI!'

'Po pitanju ulaska u EU, mi seljaci smo kao guske u magli. Živimo u potpunoj neizvjesnosti i pitam se tko to u ovoj državi ima pravo proizvoditi ovoliki stres i očaj kod ljudi. Protivimo se ulasku u EU dok god ne saznamo što nas tamo čeka. U nekadašnjoj Jugoslaviji živjeli smo u ravnopravnoj zajednici, a nismo bili zadovoljni. U Europskoj uniji ćemo biti neravnopravni u samom startu, a uvjeravaju nas da će nam biti bolje', rekao je za tportal Josip Zmajić.

JEDEMO LUK IZ KINE I GRAH IZ ŠPANJOLSKE

Istaknuo je da će se seljaci zalagati za hitnu reformu poljoprivrede. Tražit će da se socijala, dakle oni koji nisu u sustavu PDV-a, izdvoje iz Ministarstva poljoprivrede i da ih preuzme Ministarstvo ruralnog razvoja. To je, tvrdi Zmajić, potencijal za otvaranje velikog broja novih radnih mjesta i stvaranje novih vrijednosti, umjesto da se kao sada luk uvozi iz Kine, a grah iz Španjolske, iako se sve to može proizvesti u Hrvatskoj u više nego dovoljnim količinama.

NOVI PROSVJEDI SU IZVJESNI

Zmaić je zadovoljan sastankom na Pantovčaku jer je predsjednik Josipović pokazao veliko razumijevanje za probleme seljaka te je obećao da će o njima i osobno porazgovarati s nadležnima iz resornih Ministarstava. Zmaić međutim nije isključio ni mogućnost ponovnog prosvjeda seljaka i njihovog izlaska traktorima na ceste.

'Novi prosvjedi su izvjesni ukoliko vaučer, koji seljacima treba stići ovih dana, ne bude moguće naplatiti u bankama. Oko 40 posto poticaja za proizvodnju je krenulo, ali iako su osigurana rebalansom proračuna, obećana sredstva kojima bi seljaci sanirali štetu od elementarnih nepogoda još ni do danas nisu stigla', zaključio je Zmaić.